SC Heerenveen kan ook niet winnen van RKC Waalwijk

Anas Tahiri van RKC Waalwijk en Henk Veerman van SC Heerenveen strijden om de bal. FOTO ANP

SC Heerenveen blijft worstelen met zichzelf in de eredivisie. Een paar dagen na de ontluisterende nederlaag tegen Fortuna Sittard (1-3) speelde de ploeg van Johnny Jansen in het Abe Lenstra-stadion gelijk tegen RKC Waalwijk: 1-1.

De laatste zege van Heerenveen dateert inmiddels alweer van 1 november, toen Sparta in Rotterdam werd verslagen. Ook tegen RKC, de nummer vijftien van de eredivisie, moest de club genoegen nemen met slechts een punt. De Waalwijkers waren in de slotfase nota bene zelfs dicht bij de overwinning, toen invaller Vitalie Damascan de buitenkant van de paal raakte.

Wijzigingen in de basis

Johnny Jansen, die net als tegen Fortuna Sittard ontbrak vanwege te hoge viruswaarden van corona, had enkele wijzigingen in zijn basiselftal doorgevoerd. Jan Paul van Hecke werd centraal achterin vervangen door Ibrahim Dresevic, met als doel om de opbouw verzorgder te laten verlopen.

Verder moest Benjamin Nygren plaatsmaken voor Arjen van der Heide. Meest opvallend was de entree van Tibor Halilovic. De Kroatische middenvelder kreeg de voorkeur boven Siem de Jong.

Vroege openingstreffer

Met het drietal nieuwelingen kreeg Heerenveen wat het vooraf zo vurig wenste: een vroege openingstreffer. Joey Veerman testte de vuisten van RKC-doelman Kostas Lamprou en bediende in de rebound Henk Veerman. De spits had vervolgens weinig moeite om zijn elfde doelpunt van het seizoen binnen te tikken.

Toch was het na die vroege 1-0 vooral RKC dat de klok sloeg in het Abe Lenstra-stadion. Enerzijds ingegeven door het gegeven dat Heerenveen achteruit leunde en de Waalwijkers het spel liet maken, anderzijds doordat RKC simpelweg makkelijker voetbalde.

Gelijkmaker RKC

Tot heel grote kansen leidde dat overwicht van RKC overigens niet. Finn Stokkers kreeg twee aardige mogelijkheden, maar uiteindelijk haalde Heerenveen zonder veel problemen de rust. Hoe anders was dat in de tweede helft. Opeens brak vleugelverdediger Thierry Lutonda door aan de linkerkant, de voorzet op Richard van der Venne was op maat en de aanvallende middenvelder schoot met een droge knal de gelijkmaker binnen: 1-1.

Met de ingevallen Siem de Jong en Nygren voor respectievelijk Halilovic en Van der Heide drong Heerenveen aan voor een tweede treffer. Nygren, die per ongeluk de bal kreeg na een mislukte voorzet van Mitchell van Bergen, kreeg nog een aardige mogelijkheid. De Zweed schoot, vlak voor het doel van Lamprou, echter naast. Grootste kans was echter voor RKC-aanvaller Damascan.

Heerenveen blijft, ondanks de teleurstellende puntendeling met RKC, ook na deze speelronde in het linkerrijtje van de eredivisie. Wel worden de marges met de ploegen daaronder steeds kleiner. VVV-Venlo, komende zondag in Limburg de tegenstander, staat veertiende met zes punten minder.

Nieuws

menu