SC Heerenveen is als herboren bij competitiestart: 'Dit is toch top?'

Niets is zo veranderlijk als de voetballerij. Gelukkig maar, voor SC Heerenveen. De ploeg beleefde tegen Willem II een fijne start van het eredivisieseizoen (2-0). Uitblinkers: Joey Veerman en aanwinst Pawel Bochniewicz.

De spelers van SC Heerenveen vieren feest met de supporters die bij de wedstrijd konden zijn. FOTO ANP

De spelers van SC Heerenveen vieren feest met de supporters die bij de wedstrijd konden zijn. FOTO ANP

Vergeten was na de ouverture de belabberde voorbereidingsperiode. De eerste competitiezege in eigen huis sinds 29 november voelde voor SC Heerenveen als een warme bries die de kilte van sportieve zorgen en problemen deed verdwijnen. Voor nu, in elk geval.

Henk Veerman kon een grijns na afloop niet onderdrukken. Terwijl hij voor de tv-camera stond, werd hij toegezongen door sommige van de ongeveer 4000 supporters die de wedstrijd in het stadion mochten aanschouwen. ‘Alle ballen op Henkie’. En dat terwijl hij ondanks een paar kansen niet had gescoord.

Aandeel in beide treffers

Zijn dorps- en ploeggenoot Joey Veerman deed een metertje of 50 verderop zijn verhaal, dik tevreden over wat hijzelf en het team zojuist hadden laten zien. ,,Het is toch fijn dat je een spits hebt die geen duel verliest”, zei hij, wijzend op zijn achternaamgenoot.

Minstens zo fijn is het om als ploeg een speler te hebben die zo goed is als Joey Veerman. Wat speelde de jongste van de twee Volendammers sterk. Hij en niemand anders bepaalde wat er gebeurde tijdens de wedstrijd waarin Willem II weliswaar meer balbezit had, maar Heerenveen meer kansen. Veerman legde de ballen schitterend weg, behield steeds het overzicht, bleef rustig onder druk én had een belangrijk aandeel in de twee treffers.

Het kan niet anders of er zijn clubs die hem voor het verstrijken van de transferdeadline (6 oktober is de slotdag) willen inlijven. Scouts uit binnen- en buitenland zaten op de tribune en zagen Veerman uitblinken. Volgens technisch manager Gerry Hamstra is verkoop voor Heerenveen op dit moment geen financiële noodzaak. Hij wil de groep juist verder versterken. Maar wat gebeurt er als een club een heel grote zak met geld op tafel legt?

Knappe kopbal

,,Als er iets moois komt, weet je het nooit”, zei Joey Veerman zelf. ,,Maar als het gaat zoals vandaag, dan is het hier heerlijk voetballen voor mij en vind ik het geen probleem om te blijven. Tijdens de oefencampagne heb ik me echt zorgen gemaakt. Maar we hebben er een paar kwaliteitsspelers bij. Daarbij heb ik hier vriendschappen opgebouwd met Henk, Lucas Woudenberg, Mitchell van Bergen en Erwin Mulder. Ik zit goed.”

,,En als je wint”, vervolgde Veerman, ,,dan wordt het alleen maar leuker. Als je gelijkspeelt of verliest, heb je er niks aan dat je persoonlijk goed hebt gespeeld. Dat is nu anders. Dit is toch top? Zoveel ellende in de voorbereiding, zoveel vrolijkheid nu. We moeten ervoor zorgen dat we er de komende wedstrijden tegen Fortuna en VVV ook weer staan.”

Veerman was lovend over de nieuwelingen. Terecht. Verdediger Pawel Bochniewicz speelde sterk in zijn allereerste wedstrijd in het pompeblêdenshirt. Met een knappe kopbal, na een vrije trap van uiteraard Joey Veerman, maakte de Pool nog de 2-0 ook.

Voor elkaar door het vuur

Ook Oliver Batista Meier liet, als diepste middenvelder, meteen liet zien hoe goed hij kan voetballen. Team-automatismen en het ‘inslijpen van patronen’ bleken hij en Bochniewicz niet nodig te hebben om toch goed te kunnen functioneren. De aanwinsten zorgden er mede voor dat alle anderen beter gingen voetballen.

Zo ook Lucas Woudenberg, die na een prachtige aanval de 1-0 én de eerste eredivisietreffer van het seizoen maakte. Joey Veerman draaide zich vrij op eigen helft, vond de opstomende linksback en die bleef, oog in oog met Willem II-doelman Robbin Ruiter, heel rustig na een combinatie met de bikkelhard werkende Arjen van der Heide.

Hij rende na zijn doelpunt, pas het tweede in dienst van Heerenveen, naar een van de hoeken om ten overstaan van zijn ouders en vriendin uitbundig te juichen. ,,Ik scoor natuurlijk niet zo vaak, dus dan moet je er extra van genieten”, zei hij. ,,De goal gaf mij en het team een geweldige boost. We gingen voor elkaar door het vuur.”

Woudenberg en Van der Heide hebben 'goede klik'

Woudenberg kende geen beste oefencampagne. Makkelijk had de linkervleugelverdediger het ook het vorige, afgebroken seizoen al niet. Toen werd hij door Jansen te licht bevonden en uit het elftal gehaald.

,,We weten allemaal hoe het is gegaan”, zei Woudenberg. ,,Maar ik weet heel goed wat ik kan. Ik kom het beste tot mijn recht door de hele linkerkant te bestrijken. Ik heb daar vaak gezonde discussies over met de trainer. Mijn doelpunt was het ultieme bewijs. Daaraan zag je ook dat ik een goede klik heb met Arjen.”

Johnny Jansen prees vooral de mentaliteit van zijn spelers, die wegens het overlijden van de vrouw van assistent-trainer Hennie Spijkerman met rouwbanden speelden. Vlak voor de wedstrijd bleek Van Bergen (kuitproblemen) toch niet fit genoeg om te kunnen spelen. Daardoor mocht Couhaib Driouech (18) debuteren. Hij viel twintig minuten voor tijd uit met kramp.

In de rust bleef Dresevic al met enkelklachten achter in de kleedkamer, waardoor Rodney Kongolo een linie moest zakken en Hamdi Akujobi als middenvelder binnen de lijnen kwam. Heerenveen bleef gedisciplineerd spelen. ,,Het kwam aan op mentaliteit en karakter”, sprak Jansen. ,,Ik vind dat de jongens wat dat betreft een groot compliment verdienen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen