SC Heerenveen heeft niets te vertellen tegen Ajax en loopt bekerfinale mis

Ibrahim Dresevic (links) in duel met Dusan Tadic. FOTO ANP

SC Heerenveen hoopte op een bekerstunt tegen Ajax, daarmee een plek veiligstellend in de finale van het toernooi. Maar een echte wedstrijd werd het nooit in het Abe Lenstra-stadion: 0-3.

Het had de eerste bekerfinale moeten worden sinds 2009, het jaar waarin SC Heerenveen uiteindelijk beslag legde op het toernooi door FC Twente in de finale na strafschoppen te verslaan. Maar uiteindelijk was het kwaliteitsverschil met Ajax woensdagavond simpelweg te groot.

Zonder dat Ajax zelf heel diep hoefde te gaan, stapten de Amsterdammers ongetwijfeld lachend de spelersbus in. Klusje geklaard, zo was de heersende gedachte bij Ajax, op naar de volgende wedstrijd.

Zo werd het bepaald niet de halve finale die Heerenveen voor ogen had, nog los van het uiteindelijke resultaat. Waar Johnny Jansen vooraf immers aankondigde er met zijn ploeg een vechtwedstrijd van te willen maken tegen Ajax, kwam dat in de praktijk totaal niet uit de verf.

Vanzelfsprekend had dat veel te maken met Ajax dat de bal eenvoudig liet rondgaan, Heerenveen vroeg onder druk zette en geduldig wachtte op de kansen. Tegelijk maakte Heerenveen het Ajax ook wel erg makkelijk. De echte drive, het gif, de overtuiging – het leek in ieder geval te ontbreken.

Balverlies Joey Veerman

Bovendien zat spelmaker Joey Veerman totaal niet in de wedstrijd. De middenvelder grossierde in balverlies, waardoor er een hoop creativiteit en gevaar van Heerenveen verloren ging. Veelzeggend was dat Veerman een kwartier voor tijd werd gewisseld.

Welgeteld één grote kans kreeg Heerenveen, diep in de tweede helft, pal nadat Dusan Tadic vanaf de strafschopstip voor de 0-2 had gezorgd. Opeens dook Mitchell van Bergen, na doorkoppen van Henk Veerman, alleen op voor Maarten Stekelenburg. Besluiteloosheid werd de vleugelaanvaller van Heerenveen fataal: Van Bergen tikte de bal tegen het lichaam van de Ajax-doelman aan.

Vroege tegentreffer

Goedbeschouwd was het de enige keer dat Heerenveen echt gevaarlijk werd voor het doel van Ajax. Al na 20 minuten opende Davy Klaassen de score, na een scherpe voorzet van Antony: 0-1. Vlak voor rust zag de middenvelder een tweede treffer worden afgekeurd, na inmenging van de VAR. Tadic, die de assist leverde, had vlak daarvoor namelijk hands gemaakt.

Een tweede doelpunt van Ajax kon echter niet uitblijven en dat gebeurde na rust dan ook, toen Heerenveen een strafschop tegen kreeg na een overtreding van Bochniewicz op Ajax-invaller Kudus. Tadic schoot de penalty snoeihard in de kruising: 0-2.

Zaterdag: ADO-thuis

Vlak voor tijd kwam er nog een derde tegentreffer bij. David Neres, vlak daarvoor ingevallen voor Tadic, liep weg uit de rug van Bochniewicz en schoof beheerst de bal onder Erwin Mulder door.

Ajax treft Vitesse in de finale, dat een dag eerder VVV-Venlo uitschakelde. Voor Heerenveen resteert alleen de competitie nog. Daarin staat de ploeg van Johnny Jansen op de tiende plaats. Komende zaterdag speelt Heerenveen een thuiswedstrijd tegen degradatiekandidaat ADO Den Haag.

Nieuws

menu