SC Heerenveen heeft niets te vertellen tegen Ajax: 5-1

Dusan Tadic scoort de 2-0 en laat Heerenveen-keeper Erwin Mulder kansloos. FOTO ANP/MAURICE VAN STEEN

SC Heerenveen beleefde een welhaast klassieke wedstrijd in Amsterdam: vooraf hopen op een goed resultaat in de Johan Cruijff Arena, om vervolgens gedesillusioneerd terug te keren naar Friesland. Ajax was uiteindelijk met 5-1 te sterk.

Je kunt het scenario vooraf haast uittekenen. SC Heerenveen in Amsterdam, gevoelsmatig is dat een wedstrijd waarin de ploeg nagenoeg elk seizoen slecht begint, een vroege achterstand incasseert, vervolgens beter in de wedstrijd komt – tot alle aspiraties door een discutabel of knullig moment worden weggenomen.

Precies zo’n middag was het in ieder geval deze editie, waar Heerenveen het Ajax overigens wel heel makkelijk maakte. Johnny Jansen had vijf verdedigers opgesteld: Ibrahim Dresevic kwam het centrum met Pawel Bochniewicz en Jan Paul van Hecke versterken, met als logisch doel de aanvallen van Ajax tegen te houden.

Slechte openingsfase

Het was een tactiek die vooraf best te rechtvaardigen was, maar die uiteindelijk niets opleverde. Wat ook niet hielp: Heerenveen begon ronduit slap aan de wedstrijd. Dusan Tadic mocht al in de vierde minuut van Sherel Floranus vrijuit naar binnen dribbelen, om vervolgens droog uit te halen: 1-0.

Natuurlijk loopt Ajax, zoals Jansen in zijn voorbeschouwing op het duel al zei, over van kwaliteit. De manier waarop Heerenveen acteerde in de openingsfase was echter ondermaats. Vrijwel elke bal naar voren werd ingeleverd, terwijl Ajax in balbezit veel te gemakkelijk mocht combineren.

Enorme kans Veerman

Toch had Heerenveen in de eerste helft de gelijkmaker moeten scoren. Joey Veerman was twee Ajacieden te slim af, bediende Henk Veerman op maat, maar de spits zag zijn kopbal worden gekeerd door Ajax-doelman André Onana.

Het bleek de opmaat voor zowaar een klein offensiefje van Heerenveen, dat echter ruw werd verstoord toen Ajax een penalty kreeg. Scheidsrechter Björn Kuiper gaf, na lang aarzelen van de VAR, een strafschop na hands van Sherel Floranus.

Vanaf toen ging het snel: Dusan Tadic benutte de penalty en niet veel later kwam Ajax op 3-0. De Amsterdammers versnelden het tempo, Heerenveen keek machteloos toe en Mohammed Kudus was met een laag schot trefzeker.

Eerste nederlaag

Na rust schakelde Ajax een paar versnellingen terug, waardoor Heerenveen iets minder in de problemen kwam. De ploeg van Jansen deed via Henk Veerman zelfs iets terug – de spits scoorde na een snelle counter – maar dicht bij een goed resultaat kwam Heerenveen geen moment. Amper vijf minuten na de goal van Veerman bracht Davy Klaassen de marge weer op drie treffers. Antony zorgde vlak voor tijd voor het slotakkoord: 5-1.

Voor Heerenveen was het de eerste nederlaag van het seizoen, nadat uit de duels met Willem II, Fortuna Sittard, VVV-Venlo en FC Utrecht 10 punten waren gepakt. Heerenveen speelt volgend weekend een thuiswedstrijd tegen FC Emmen.

Lees hier het liveblog terug.

Nieuws

menu