SC Heerenveen heeft geen kind aan zwak Sparta: 1-4

Jan Paul van Hecke (links) heeft Heerenveen op 0-2 gezet, rechts spits Henk Veerman. FOTO ANP/ROY LAZET

SC Heerenveen hoefde zondagmiddag niet eens uitzonderlijk goed te voetballen om Sparta in Rotterdam een ruime nederlaag te bezorgen: 1-4.

Wat een ongekende weelde voor de ploeg van Johnny Jansen, na amper een uur voetballen op Het Kasteel in Rotterdam. Daar stond de stand immers in grote witte cijfers op het scorebord: 0-4.

Eigenlijk had Heerenveen geen moment iets te duchten van Sparta, dat nog steeds wacht op de eerste overwinning van dit seizoen. Sterker, het was dat onder anderen Mitchell van Bergen voor rust verzuimde om nog vaker te scoren – anders was de uitslag nog veel hoger uitgevallen.

Vroege openingstreffer

Niemand die er bij Heerenveen logischerwijs mee kon zitten. Vier doelpunten tegen Sparta, de vijfde overwinning van het seizoen, een plek in de top van de eredivisie. Het kan sportief momenteel even niet op.

Eigenlijk werd al vanaf het eerste fluitsignaal duidelijk dat Heerenveen over veel meer kwaliteit beschikt dan Sparta. Voor de openingstreffer van Benjamin Nygren, in de zesde minuut van de wedstrijd, was Heerenveen al tweemaal dicht bij een doelpunt geweest. Pawel Bochniewicz schoot echter over en een goal van Henk Veerman werd afgekeurd wegens buitenspel.

Duel voor rust beslist

Maar na de 0-1 van Nygren ging het lopen bij Heerenveen. Verdedigend gaf de ploeg van Jansen vrijwel niets weg, zoals zo vaak de afgelopen wedstrijden, terwijl Heerenveen zelf bij vrijwel elke aanval gevaarlijk werd.

Nog voor rust stond het al 0-3. Eerst kopte Jan Paul van Hecke een corner knap binnen, vervolgens strafte Henk Veerman geklungel in de verdediging van Sparta resoluut af.

Veerman eredivisietopscorer 

Het spelbeeld bleef in grote delen van de tweede helft ongewijzigd. Sparta probeerde het wel, maar bracht Heerenveen nagenoeg nooit in verlegenheid. Doelman Erwin Mulder was alleen geklopt na een schot van Abdou Harroui, maar zag dat de bal op de paal belandde. 

Op dat moment stond het overigens al 0-4. Joey Veerman bereikte met een magistrale pass Henk Veerman, die alleen voor Sparta-doelman Maduka Okoye heel koeltjes bleef. Het was voor de Volendammer alweer zijn zevende treffer van het seizoen, waarmee Veerman in ieder geval voor even de topscorer van de eredivisie is.

Ver in blessuretijd moest Heerenveen nog wel een treffer incasseren. Lennart Thy scoorde vanaf de strafschopstip de 1-4.

Lees hier het liveblog terug.

Nieuws

Meest gelezen