SC Heerenveen gooit alles van zich af en verslaat Feyenoord met ruime cijfers

SC Heerenveen viert het derde doelpunt. FOTO HENK JAN DIJKS

Resoluut verdreef SC Heerenveen de donkere wolken boven de club. De 3-0 zege op Feyenoord is een geweldige opsteker.

Het beulswerk van Tibor Halilovic op het middenveld, de masterclass spelverdelen van Joey Veerman, immer strooiend met fraaie passes over de achterhoede van Feyenoord. Maar ook: het meermalig signaleren van gevaar door routinier Siem de Jong én nota bene een doelpunt van Mitchell van Bergen, die als geen ander snakte naar een persoonlijk succesje.

Zomaar een paar individualisten die opvielen, tijdens het gewonnen duel met Feyenoord in het Abe Lenstra-stadion. Maar bovenal was de overwinning van Heerenveen, eentje die meer dan ooit welkom was, er eentje van teamgeest. Het zit, zoals Jansen vorige week al eens zei, dus tóch in deze ploeg.

Maar 3-0 tegen Feyenoord, ongelooflijk, wat een verrassing. Wat een opluchting ook. Natuurlijk omdat de dramatische reeks van elf competitieduels zonder overwinning werd beëindigd, maar bovenal omdat de druk van de ketel is. Want ja, die nam onmiskenbaar toe. Veelzeggend was dat Gerry Hamstra, daags voor de wedstrijd, onaangekondigd aanschoof bij de vooruitblik op het duel met Feyenoord. De boodschap van de technisch manager was glashelder. ,,De positie van Jansen staat niet ter discussie.”

Energiek en dynamisch

Dichtbij elkaar blijven – dat is het devies deze weken bij Heerenveen. Toch keek iedereen bij de club met angst en beven vooruit naar de loodzware tegenstanders die de komende weken wachten. Maar waar de ploeg van Johnny Jansen de voorbije weken hevig teleurstelde tegen de laagvliegers van de eredivisie, rechtte Heerenveen tegen Feyenoord op bewonderenswaardige wijze de rug.

Werkelijk in niets was Heerenveen het met zichzelf worstelende, ploeterende elftal van de voorbije weken. Bizar, eigenlijk. Het was alsof alle opgekropte frustraties er in één keer uitkwamen tegen Feyenoord, met onverzettelijk, energiek en dynamisch voetbal.

Tactisch strijdplan

Niet te onderschatten factor was ook het tactische strijdplan. Zoals verwacht was er een basisplaats voor Rami Kaib, de linksback die tijdens eerdere invalbeurten zo’n goede invalbeurt achterliet. Kaib bestreek tegen Feyenoord de complete linkerflank, omdat Jansen vleugelaanvaller Benjamin Nygren had opgeofferd voor middenvelder Rodney Kongolo.

Het versterken van zijn middelste linie was een verrassende zet. Maar achteraf bezien was het misschien wel dé sleutel voor de 2-0 voorsprong in de eerste helft. Plots had de ploeg van Jansen immers een mannetje extra op middenveld, kwam Joey Veerman daardoor geregeld in balbezit en veerde de bank van steevast Heerenveen op, wachtend op de splijtende passes van de Volendammer.

Al in de openingsfase hing de voorsprong van Heerenveen in de lucht, toen Joey Veerman uit een van die momenten Henk Veerman de diepte instuurde. Ternauwernood werd de spits van Heerenveen afgestopt door Feyenoord-verdediger Marcos Senesi.

Heerenveen slaat toe

Niet lang daarna sloeg Heerenveen wél toe. Twee keer zelfs, in evenveel minuten. Joey Veerman, wie anders zou je haast zeggen, was bij de 1-0 zowel de architect als afmaker van de aanval. Pawel Bochniewicz werkte vervolgens uit een hoekschop de tweede treffer binnen: 2-0.

Logischerwijs zette Feyenoord aan, meteen na rust, jagend op de aansluitingstreffer. Heerenveen overleefde het kleine stormloopje, en sloeg vervolgens in de tegenaanval via Mitchell van Bergen keihard toe. Henk Veerman was vervolgens nog dicht bij een vierde treffer, maar zag zijn schot worden gekeerd door doelman Nick Marsman.

En ondertussen liep Jansen maar continu ijsberend voor zijn dug-out – om uiteindelijk met een verbeten gezicht weer eens als winnende trainer van het veld te stappen. Waterkoud was het in het Abe Lenstra-stadion, maar de Noordwoldiger gloeide ongetwijfeld van binnen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen
Voetbal