SC Heerenveen gaat in gesprek met Schöne en doelmannen en hoopt op Van Hecke

SC Heerenveen praat binnenkort met Lasse Schöne en de doelmannen Ariel Harush en Jan Bekkema over hun toekomst. De club hoopt ook op een langer verblijf van Jan Paul van Hecke.

Jan Paul van Hecke: ook volgend seizoen speler van SC Heerenveen?

Jan Paul van Hecke: ook volgend seizoen speler van SC Heerenveen? FOTO ANP

Clubs moeten aflopende contracten van voetballers formeel voor 1 april opzeggen, om te voorkomen dat de verbintenissen tegen dezelfde voorwaarden met een jaar worden verlengd.

Heerenveen maakte vorige week al bekend dat na dit seizoen afscheid wordt genomen van rechtsback Sherel Floranus. Momenteel hebben drie andere spelers een aflopend contract: Lasse Schöne en de reservedoelmannen Ariel Harush en Jan Bekkema.

'Voor Lasse en Ariel geldt de 1 april-datum niet'

Van hen kreeg alleen Bekkema een formele contractopzegging. Overigens betekent dat niet per se dat Heerenveen geen toekomst in hem ziet. ,,We stellen de beslissing alleen uit. Zoals veel clubs dat in deze periode doen”, zegt Michel Jansen namens de werkgroep technische zaken. Deze werkgroep neemt tijdelijk de taken over van Gerry Hamstra, de technisch manager die onlangs bij de club vertrok.

Voor Schöne en Harush ligt de situatie iets anders. Beiden hadden geen club toen ze begin dit jaar tekenden bij Heerenveen. ,,Voor Lasse en Ariel geldt de 1 april-datum niet”, aldus Jansen. De club hoefde de contracten van het tweetal dus niet op te zeggen, maar gaat met hen – net als met Bekkema – later in gesprek. Schöne, Harush en Bekkema zijn nu wel vrij om ook met andere clubs te onderhandelen.

Verder heeft Heerenveen vier gehuurde voetballers onder contract. De Amerikaanse vleugelaanvaller Ulysses Llanez (Wolfsburg) kwam in het Abe Lenstra-stadion niet uit de verf en vertrok na de winterstop naar zijn geboorteland. Oliver Batista Meier en Sieben Dewaele keren deze zomer terug naar respectievelijk Bayern München en Anderlecht.

Mogelijk blijft Jan Paul van Hecke nog een extra jaar bij Heerenveen. De club is zeer te spreken over de 20-jarige verdediger, die dit seizoen wordt gehuurd van Brighton & Hove Albion. Heerenveen wierp onlangs een hengeltje uit naar de Premier Leagueclub over een nieuwe verhuurperiode.

,,Ik weet niet hoe de vlag erbij hangt”, aldus Jansen. ,,We zijn afhankelijk van Brighton. Bovendien moet Jan Paul zelf ook nog een jaar bij ons willen voetballen. Duidelijk is wel dat wij blij met hem zijn. Jan Paul past bij Heerenveen, karakterologisch en als voetballer.”

Andere ideeën

Heerenveen voerde de voorbije week ook gesprekken met stafleden die een aflopende verbintenis hebben. Dat geldt onder anderen voor assistent-trainer Hennie Spijkerman. ,,Normaal hadden we daar nu al duidelijkheid over gegeven, maar we hebben die gesprekken verschoven”, aldus Jansen. ,,We krijgen immers een nieuwe technisch manager, die hier ongetwijfeld zijn ideeën over heeft. Maar ik verwacht op dit gebied geen extreme veranderingen.”

Ten slotte hebben meerdere spelers een contract tot de zomer van 2022, zoals Mitchell van Bergen, Rodney Kongolo en Ibrahim Dresevic. Stuk voor stuk jonge spelers die veel speeltijd krijgen en kapitaal vertegenwoordigen. Clubs zijn vaak stellig in deze situaties: verlengen óf verkopen, om te voorkomen dat voetballers transfervrij vertrekken.

Hamstra probeerde de voorbije jaren geregeld het contract van Van Bergen open te breken. Zonder resultaat: de vleugelaanvaller heeft aangegeven dat hij toe is aan een nieuwe uitdaging. Met Kongolo en Dresevic heeft Heerenveen nog niet om tafel gezeten.

Voor de werkgroep technische zaken – naast Michel Jansen wordt deze gevormd door trainer Johnny Jansen en hoofd scouting Karel Brandsma – is de opdracht deze weken glashelder. ,,We zijn met een aantal lopende zaken bezig en treffen voorbereidende werkzaamheden voor het volgende seizoen”, aldus Jansen. ,,We moeten ervoor zorgen dat de nieuwe technisch manager straks in een gespreid bedje terechtkomt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen