SC Heerenveen wil beter bewapend de transfermarkt op en denkt aan spelersfonds

SC Heerenveen zit krap bij kas en de selectie heeft een kwaliteitsimpuls nodig. De club oriënteert zich daarom op een spelersfonds.

Ferry de Haan, technisch manager van SC Heerenveen.

Ferry de Haan, technisch manager van SC Heerenveen. FOTO ANP

Met een spelersfonds kan er op korte termijn geld vrijkomen, waarmee Heerenveen beter bewapend de transfermarkt op kan gaan. De ideeën zijn nog prematuur, benadrukt technisch manager Ferry de Haan. ,,We gaan echt nog niet met de pet rond. We verwachten ook niet dat we het deze zomer al rondkrijgen. Het enige wat we willen doen is de mogelijkheden onderzoeken.”

Heerenveen moet al jarenlang eerst voetballers verkopen voordat er nieuwe spelers kunnen worden gekocht. De club greep daardoor vorig jaar naast de zeer getalenteerde Jens Petter Hauge.

Joey Veerman

Een vergelijkbaar scenario tekent zich dit seizoen af. Heerenveen kan pas schakelen naar potentiële aanwinsten nadat Joey Veerman is verkocht. Voor de 22-jarige middenvelder is onder meer interesse van Hellas Verona en Rangers FC. Heerenveen wil echter (veel) meer geld zien dan de 5 miljoen die Hellas Verona bood.

Het idee van een spelersfonds werd onlangs geopperd tijdens een bestuursvergadering bij Heerenveen. De Haan erkent dat je deze constructies niet uit luxe bedenkt. ,,Er zitten altijd plussen en minnen aan. Een plus is dat je op korte termijn meer geld te besteden hebt. Dat kan zowel in spelers als randvoorwaarden of faciliteiten worden geïnvesteerd. Een min is dat je investeerders een percentage van de winst krijgen, wanneer een speler in de toekomst wordt verkocht.”

Cambuur

Volgens De Haan werkt ongeveer de helft van de Nederlands betaald voetbalclubs met een spelersfonds. SC Cambuur is ook een van die clubs. Ruim twee jaar geleden werd daarmee zo’n miljoen euro opgehaald. Een bedrag waarmee de selectie flink kon worden versterkt, met twee uitstekende seizoenen in de eerste divisie tot gevolg.

Heerenveen werkte in de clubgeschiedenis eenmaal eerder met een spelersfonds. Dat was in 1995, na het Bosman-arrest, waarin werd bepaald dat spelers met een aflopend contract clubs transfervrij mochten verlaten. Heerenveen scharrelde destijds een miljoen gulden bij elkaar, waarmee de selectie destijds kwalitatief op peil kon worden gehouden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen