SC Heerenveen breekt met aloude voetbalwet, de ogen zijn straks op Johnny Jansen gericht

Met het wegsturen van twee assistenten en de keeperstrainer zorgt SC Heerenveen voor een aardverschuiving in de technische staf. De ogen zijn vanaf de eerste training op Johnny Jansen gericht.

Jeffrey Talan (links) en Hennie Spijkerman.

Jeffrey Talan (links) en Hennie Spijkerman. FOTO ANP

Heerenveen breekt met een aloude voetbalwet. Waar normaal de trainer bij tegenvallende resultaten wordt ontslagen, kiest Heerenveen ervoor om het veld rondom de trainer te veranderen. De assistent-trainers Jeffrey Talan en Hennie Spijkerman zitten volgend seizoen niet meer bij de eerste selectie. Hetzelfde geldt voor keeperstrainer Raymond Vissers.

De wijzigingen binnen de technische staf vallen precies op de eerste officiële werkdag van Ferry de Haan. De nieuwe technisch manager, die de voorbije weken zijn oor te luister legde bij Heerenveen, was echter zijdelings bij deze beslissing betrokken.

De clubleiding – lees: algemeen directeur Cees Roozemond en zijn commissarissen – hakten deze knoop door, al langer verkerend in de wetenschap dat er ingegrepen moest worden. Logischerwijs wordt De Haan wél verantwoordelijk voor de nieuw te vormen trainersstaf.

Het besluit van de clubleiding zegt in de eerste plaats iets over het disfunctioneren van de technische staf als geheel. Maar ook over het vertrouwen dat de club nog steeds heeft in trainer Johnny Jansen, zo is gebleken na evaluaties in het Abe Lenstra-stadion.

Dat het voorbije seizoen ronduit teleurstellend was? Daarover is iedereen het bij Heerenveen eens. Sterker, vermoedelijk waren Jansens voorgangers Jan Olde Riekerink en Jurgen Streppel voor een vergelijkbare reeks – vier overwinningen na de winterstop en twee bekerzeges – al ontslagen.

Toch verdient Jansen een tweede kans. Onmiskenbaar speelt mee dat Jansen een Heerenveen-man is. Maar los van dat sentiment heeft men ook intern oog voor de omstandigheden waarin Jansen moest werken. Die waren allesbehalve ideaal.

Het verhaal is genoegzaam bekend: de selectie van Heerenveen was de eerste seizoenshelft verre van compleet en stond ook na de winterstop kwalitatief uit het lood. Eigenlijk liep de club continu achter de feiten aan.

Nog los daarvan vulden Jansen en zijn assistenten elkaar onvoldoende aan. Zeker als het ging om het maken van verbinding met de spelersgroep.

Die opeenstapeling van factoren zorgde ervoor dat de technische staf niet maximaal presteerde. De clubleiding ziet bovendien te weinig zicht op verbetering. Dat maakt het besluit niet minder pijnlijk. Logischerwijs in de eerste plaats voor Talan en Spijkerman én keeperstrainer Vissers.

Maar ongetwijfeld schuurt deze situatie ook bij Jansen. Herhaaldelijk zei de trainer dat hij tevreden was over zijn staf. Dat de club zocht naar aanvullende kwaliteiten. Nooit zei Jansen dat er iemand moest vertrekken.

Interessant wordt wie Heerenveen aantrekt als opvolgers. Neem Talan en Spijkerman. Komen daar twee assistenten in de klassieke zin van het woord – dus in een puur ondersteunende functie – voor terug? Zowel Talan als Spijkerman had immers geen enkele ambitie om zélf op Jansens stoel te zitten.

Of kiest de club voor één sterke man naast Jansen? Een assistent-trainer die de boel eventueel kan overnemen, mocht Heerenveen teleurstellend uit de startblokken van het nieuwe seizoen schieten?

Want zeker is: de ogen zijn op Jansen gericht. Hij moet domweg wedstrijden winnen. De Noordwoldiger weet het als geen ander.

Terug naar een jaar geleden. Jansen beet in de voorbereiding op het seizoen geregeld op zijn lip, zijn onvrede maskerend over het uitblijven van de broodnodige aanwinsten. ,,Ik hoorde vaak wat niet kon, terwijl sommige dingen gerealiseerd móesten worden. Daar heb ik van geleerd”, zei Jansen eerder dit jaar tegenover deze krant.

Een vergelijkbare transferzomer als vorig jaar? Grote kans dat Jansen zich nu beduidend minder coöperatief opstelt, al is het maar omdat de trainer zelf moet overleven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Analyse
SC Heerenveen