SC Heerenveen boekt een kleine 3 miljoen euro winst over het afgelopen seizoen. Hoe is dat bedrag gerealiseerd?

Het Abe Lenstra-stadion van SC Heerenveen. FOTO ANP

SC Heerenveen boekte over het seizoen 2020-2021 een nettowinst van bijna 2,9 miljoen euro. Dat valt op te maken uit de jaarcijfers die de club dinsdag presenteert. De winst is te danken aan het verkopen van spelers en steun van de overheid. Verder bezuinigde de club ook op personeelskosten.

Grootste financiële klapper die Heerenveen maakte was de transfer van Chidera Ejuke naar CSKA Moskou. De Nigeriaanse vleugelaanvaller werd verkocht voor ongeveer 12,5 miljoen euro. Daar werden nog wel bijdragen, zoals aan Ejukes oude club en zaakwaarnemers, vanaf geschreven. De verkoop van Hicham Faik en een doorverkooppercentages op de transfers van Sam Lammers en Sven Botman leverden eveneens tonnen op.

De transfers – aankoop én verkoop van spelers – brachten onderaan de streep netto bijna 10 miljoen euro in de clubkas. Geld dat hard nodig is om het operationele tekort – de cijfers waarbij geen rekening wordt gehouden met spelersverkoop – te dekken. Volgens SC Heerenveen bedraagt dit tekort 2,9 miljoen euro. Staat tegenover dat de club, net zoals de gehele sector in het betaalde voetbal, financiële steun kreeg van de overheid om misgelopen inkomsten te compenseren. Heerenveen vroeg vorig seizoen bijna 2,4 miljoen euro en 1,1 miljoen euro financiële steun aan voor NOW en TVL.

Lichte daling netto-omzet

De netto-omzet daalde relatief licht: van 13,9 naar 13,1 miljoen euro. Volgens de club komt die daling door de coronacrisis. Publiek was het voorbije seizoen, op een paar wedstrijden na met beperkte stadioncapaciteit, immers niet welkom in de stadions. Naast de losse kaartverkoop konden er bijvoorbeeld ook geen sponsorarrangementen bij de wedstrijden worden verkocht. Volgens Heerenveen bedraagt de schade op de wedstrijdbaten 1,2 miljoen euro.

Eigen vermogen

Door de nettowinst van 2,9 miljoen euro groeide het eigen vermogen van 26,3 naar 29,2 miljoen euro. De liquide middelen – gelden waarover de club direct kan beschikken – staan wel onder druk. Die daalden van 7,5 miljoen euro naar 5,7 miljoen euro.

Bezuinigingen

Ten slotte voerde Heerenveen vorig seizoen enkele bezuinigingen door. Zo werd het spelersbudget opnieuw met 0,5 miljoen euro verlaagd en werd er 0,5 miljoen bezuinigd op het overige personeel.

Nieuws

Meest gelezen