SC Heerenveen blijft nuchter ondanks pikstart

In voetballend opzicht is er nog genoeg ruimte voor verbetering, maar het aantal punten voor SC Heerenveen is niettemin ook na drie duels nog maximaal. ,,Het wordt een mooi seizoen.”

Oliver Batista Meier probeert zijn weg te vinden tussen de VVV’ers Roy Gelmi (links) en Evert Linthorst.

Oliver Batista Meier probeert zijn weg te vinden tussen de VVV’ers Roy Gelmi (links) en Evert Linthorst. FOTO ANP

Het was niet zozeer de gedeelde koppositie die voor tevredenheid zorgde bij trainer Johnny Jansen, noch de weelde dat SC Heerenveen voor het eerst sinds het seizoen 1997-1998 op de maximale score na drie competitieduels staat.

Het was vooral een opmerking van Erwin Mulder in de kleedkamer die Jansen content maakte. De keeper vertelde zijn teamgenoten in het bijzijn van de technische staf dat hij ondanks de zege (1-0) op uiteindelijk negen man van VVV boos en geïrriteerd was.

Want, beet Mulder de rest toe, als er iets meer ,,met het koppie” was gespeeld, als de ploeg de bal gewoon rond had laten gaan en spelers niet ,,als een malle naar voren” waren gerend, dan was de 2-0 vanzelf wel een keer gevallen. ,,Nu was het tegen het einde van de wedstrijd nog oppassen geblazen ook”, constateerde de keeper. ,,We moeten leren een wedstrijd dood te maken.”

Coachen

Dat was precies wat Jansen wilde horen. Hij wist toen dat het met het zelfkritisch vermogen binnen de groep wel goed zit. En bovendien: er is het besef dat er ondanks de fraaie seizoenstart qua spelpeil nog veel te winnen is. ,,Beter kun je het eigenlijk niet krijgen.”

De trainer had in de tweede helft zijn handen vol aan het coachen van zijn elftal. De meeste van zijn woorden waren gericht aan Joey Veerman, de grote man van Heerenveen die ook zaterdag weer aan de basis stond van de overwinning. De middenvelder gaf de pass die, na goed werk van Henk Veerman en een overtreding op Oliver Batista Meier, een strafschop opleverde. Hij benutte het buitenkansje zelf.

Daar was Jansen blij mee. Maar Veerman, constateerde de trainer, liep tegen het uitgedunde VVV na rust te vaak de ruimtes dicht. ,,Joey moet zich in dit soort wedstrijden realiseren: als ik naar voren ren, wat houdt dat dan in voor de rest, wat wordt er gevraagd in de wedstrijd? Ik ben  super wijs  met Joey, hij speelt vanuit zijn hart en is altijd creatief naar voren. Dat is een enorme kwaliteit. Maar hij kan het team nog beter laten voetballen dan hij al doet. Dat kan hij hier nog leren.”

Twee rode kaarten

De Volendammer begreep wel wat de coach bedoelde. ,,Maar”, zei hij, ,,dan zie je zoveel ruimtes en wil je zo graag die beslissende bal geven en de tweede maken…”

Afijn, hij was al lang blij dat hij de pers gewoon te woord kon staan en niet onmiddellijk moest worden behandeld. Het had heel anders kunnen lopen na de forse overtreding van de weggestuurde Tobias Pachonik, die bij een sliding zijn noppen op de enkel van Veerman plantte. ,,Hij deed het denk ik niet expres, maar het was wel een smerige overtreding”, analyseerde het slachtoffer.

Invaller Simon Janssen raakte de spelmaker van Heerenveen een kwartier later bij een duel net onder de knie en moest ook inrukken. ,,Die jongen kon er niet zo heel veel aan doen”, vond Veerman, die hinkend van het veld ging. De schade viel echter mee, bleek na afloop. ,,Het gaat prima, ik ben er vrijdag tegen FC Utrecht gewoon bij.” 

Of hij er de hele maand oktober en ook daarna nog bij is, zoals vurig gewenst door zijn trainer en alle supporters van Heerenveen, blijft nog even de vraag. De transfermarkt is nog tot en met 6 oktober geopend. Er is, vertelde Veerman, interesse van andere clubs. ,,Je weet nooit wat er concreet komt en hoe het dan loopt. Ik sta er neutraal in en vind het allemaal prima. Ik heb rust in de kop. We hebben hier een mooi ploegje.”

Publiek

Veerman werd zaterdag de hele wedstrijd lang fel op de huid gezeten. Tegenstanders weten immers dat hij het belangrijkste wapen van Heerenveen is. VVV zal niet de eerste en zeker ook niet de laatste opponent zijn die zich dat realiseert.

,,Joey gaat steeds meer weerstand krijgen op het veld”, wist Jansen. ,,Dus zal hij dingen op een nog hoger tempo moeten doen. Als je steeds schoppen krijgt, ga je op een gegeven moment sneller handelen. Het klinkt gek, maar daar wordt hij beter van. Hij gaat zich wapenen tegen dit soort dingen.”

Tijdens de wedstrijd gingen de handen van de 6500 toegelaten Heerenveen-fans af en toe op elkaar. Klappen deden ze ook na afloop. Ondanks een niet zo beste wedstrijd en dankzij de derde driepunter op rij. Er waren fans die zongen, maar zij kregen de rest niet mee omdat zingen in tijden van corona niet handig is en het kabinet bovendien dreigt om stadions weer helemaal dicht te gooien als supporters zich niet aan de regels houden. Voetballen met beperkt publiek bleek in het Abe Lenstra-stadion echter geen probleem.

De spelers waren ook opgetogen. Zelfs Erwin Mulder, wiens humeur snel opklaarde nadat hij zijn ongenoegen in de kleedkamer had geuit. ,,We hebben voor de tweede keer de nul gehouden en staan op 9 punten. Het wordt een mooi seizoen. Dat gevoel, hoewel we dus absoluut nog stappen moeten maken, overheerst inmiddels bij mij. Ik hoop dat we bij Utrecht ook de vierde wedstrijd kunnen winnen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen