SC Heerenveen besluit ook laatste oefenduel met nederlaag

Beeld uit het oefenduel tussen SC Heerenveen en PEC Zwolle. LC

Zes oefenwedstrijden, zes nederlagen. SC Heerenveen begint volgende week met zwaar gemoed aan het eredivisieseizoen. PEC Zwolle was zaterdagmiddag in het Abe Lenstra-stadion te sterk: 0-1.

Vertwijfeld keek Arjen van der Heide naar de grijze lucht boven hem, na zo’n tien minuten in de tweede helft. De vleugelaanvaller van SC Heerenveen had móeten scoren, nadat hij de bal in de kluts voor zijn voeten kreeg. Van der Heide stuitte echter eerst op PEC-doelman Michael Zetterer, om vervolgens hoog over te schieten.

Het was met afstand de grootste kans die Heerenveen kreeg in het oefenduel met PEC Zwolle. Wéér stapte de ploeg van Johnny Jansen als verliezer van het veld, al was deze nederlaag allerminst verrassend. Want ja, wat kon van dit veredelde jeugdelftal worden verwacht?

Gemankeerde selectie

Heerenveen heeft de selectie nog lang niet rond, het verhaal is genoegzaam bekend. Begin volgende week melden de defensieve versterkingen Pawel Bochniewicz en Jan Paul van Hecke zich in het Abe Lenstra-stadion. Het is in ieder geval een begin, want ook met dit duo moet er simpelweg meer kwaliteit bij.

Maar tegen PEC ontbraken ook nog eens de internationals Sherel Floranus (Jong Oranje) en Ibrahim Dresevic (Kosovo), terwijl Joaquin Fernández, Rami Hajal en Runar Espejord ontbraken door lichte blessures. Gevolg: een reservebank met slechts drie veldspelers en een ultrajong elftal op het veld. Bovendien speelden Rodney Kongolo en Hamdi Akujubo respectievelijk als centrale verdediger en rechtsback; voor hen onbekende posities.

Vroege goal PEC

Akujobi was onbedoeld ook betrokken bij de openingstreffer van PEC. Plots stond de verdediging van Heerenveen na een kwartier uit het lood, kwam PEC-aanvaller Mike van Duinen vrij en verdween de bal via het been van Akujobi achter doelman Erwin Mulder: 0-1.

Heerenveen wilde vervolgens wel naar voren, maar miste simpelweg de stootkracht om het PEC echt lastig te maken. Bovenal was het voor rust vooral een kwestie van de schade beperken: Heerenveen hield de linies dichtbij elkaar, loerend op de snelheid van Mitchell van Bergen.

Kansen Heerenveen

Een begrijpelijke tactiek weliswaar, maar omdat ook PEC bepaald niet overloopt van kwaliteit werd het daardoor een ronduit saai oefenduel. PEC kreeg voor rust overigens nog wel een flinke kans op 0-2: Reza Ghoochannejhad kreeg de bal in twee pogingen niet langs Mulder.

Naarmate de tweede helft vorderde en de ruimtes op het veld groter werden, kreeg Heerenveen een paar mogelijkheden. Zo schoot Van Bergen over, was Henk Veerman dicht bij de gelijkmaker en plaatste Joey Veerman zijn schot net naast de paal.

Genoeg voor een punt was het niet, waardoor Heerenveen ook de zesde wedstrijd in de oefencampagne met een nederlaag afsloot. Volgende week is Willem II in de competitieoeverture de tegenstander.

Nieuws

menu