SC Heerenveen baalt van zichzelf na magere zege

Voetballen zonder supporters is een gemis, maar voor SC Heerenveen kwam dat dinsdag niet eens slecht uit. Ronduit slecht was het gewonnen bekerduel met TOP Oss: 3-1.

Rodney Kongolo knikt de 3-1 binnen tegen TOP Oss. FOTO FPH/MUSTAFA GUMUSSU

Rodney Kongolo knikt de 3-1 binnen tegen TOP Oss. FOTO FPH/MUSTAFA GUMUSSU

Inpakken, wegwezen en met gierende banden de parkeerplaats van het Abe Lenstra-stadion verlaten. Zie hier het sentiment bij de spelers en technische staf van SC Heerenveen, dinsdagavond na de 3-1 bekerzege op TOP Oss. 

Goed, de tweede ronde van de KNVB-beker was bereikt. Daarmee voldeed Heerenveen weliswaar aan de belangrijkste opdracht. Maar wie beide ploegen na 90 minuten van het veld zag stappen, kon het winnende team niet van het verliezende onderscheiden. Sterker, de spelers van Heerenveen keken beduidend chagrijniger dan de Brabanders. 

,,We werden de tweede helft volledig weggespeeld door TOP Oss”, zei Joey Veerman. ,,Dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. Gelukkig hebben we gewonnen. We zijn door in de beker, wat dat betreft is er niets aan de hand. Maar de manier waarop zorgt niet voor een goed gevoel. Tenminste, niet bij mij.” 

Ook bij trainer Johnny Jansen kwamen de frustraties al vroeg in het duel zichtbaar aan de oppervlakte, zelfs nadat Joey Veerman met een laag schot voor de openingstreffer had gezorgd. 

IJsberend liep Jansen langs de zijlijn, de beide handen in de zakken. Continu schreeuwde de trainer van Heerenveen zijn spelers naar voren, richting het doel van TOP Oss. ,,Vooruit!”, brulde Jansen. ,,Zet druk!” 

Zo’n vijftig meter verderop: doelman Erwin Mulder, veelal dezelfde woorden gebruikend als zijn trainer, zijn stem weerkaatsend tegen de lege tribunes. 

Maar Jansen en Mulder konden schreeuwen wat ze wilden – het leidde nagenoeg nooit tot het gewenste effect. In balbezit was het voorspelbaarheid troef, terwijl TOP Oss veel te gemakkelijk mocht combineren. 

Heerenveen zakt nu eenmaal het liefst ver terug op de eigen helft, om vanuit de counter toe te slaan. Het is een tactiek die in de competitie vooralsnog tot succes leidt. Maar tegen het armetierige TOP Oss, dat veertiende staat in de eerste divisie, legde Jansen de nadruk logischerwijs op aanvallen, op het creëren van uitgespeelde mogelijkheden. 

Ja, Heerenveen kreeg kansen genoeg tegen TOP Oss, veelal met Joey Veerman als architect. Maar dat had onmiskenbaar ook te maken met de kwaliteitsarme en bovendien gehavende tegenstander. 

Dat arme TOP Oss. De ploeg miste gisteravond maar liefst acht spelers – vier coronagevallen en vier blessures – in het Abe Lenstra-stadion. Wat overbleef was een selectie die weinig met betaald voetbal te maken had. Neem alleen de reservebank van de Brabanders, gevuld met slechts een handvol spelers. 

Het was dan ook ronduit pijnlijk, dat Heerenveen na Veermans doelpunt zó ver wegzakte. Noem het concentratieverlies of onderschatting – of zoek de verklaring in het feit dat er totaal geen tegenstand in de openingsfase was. Hoe dan ook, plots lag de bal achter Mulder in het doel. Joshua Sanches, een paar jaar geleden nog spelend bij de beloften van Heerenveen, maakte de gelijkmaker. 

,,Je weet dat TOP Oss veel minder kwaliteit heeft dan wij”, baalde Jansen. ,,Dan is het eigenlijk heel simpel: je moet in een hoog tempo spelen. Dan speel je zo’n ploeg van de mat. Wij waren echter vooral vanuit stilstand aan het voetballen. En ja, dan geef je TOP Oss het idee dat ze met ons mee kunnen. Daar baal ik van.” 

Nu moet gezegd: de bekeroverwinning van Heerenveen kwam eigenlijk niet in gevaar. Benjamin Nygren en Rodney Kongolo zorgden immers voor rust al voor een marge van twee doelpunten (3-1). Bovendien was TOP Oss zo zwak, van zo’n elftal kon Heerenveen simpelweg niet verliezen. ,,Dat gevoel had ik ook niet, hoor”, zei Joey Veerman. ,,Maar we hebben afgelopen zaterdag ook een wedstrijd gespeeld. Dan wil je het liefste dat het drie dagen later allemaal een beetje makkelijker gaat. Maar dat gebeurde niet, omdat we veel te slordig waren.” 

,,We hadden met veel grotere cijfers moeten winnen”, vulde Jansen aan. ,,Nu hoefde er maar iets te gebeuren, of je maakt deze wedstrijd weer spannend. Het was gewoon niet goed genoeg, maar gelukkig wel voldoende om dit duel te winnen.” 

En ja, knikte Jansen, niemand heeft het straks meer over de dramatische wedstrijd tegen TOP Oss, wanneer Heerenveen straks in de koker zit voor de tweede bekerronde. ,,We hebben gewonnen van TOP Oss”, besloot de trainer. ,,En daar is eigenlijk alles wel mee gezegd.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen