SC Cambuur heeft 'het maximale vertrouwen' in aanloop naar Excelsior Rotterdam: 'Proberen om dingen niet anders te doen dan afgelopen weken'

Sjors Ultee bekijkt zijn ploeg tijdens de Friese derby in het Cambuurstadion.

Sjors Ultee bekijkt zijn ploeg tijdens de Friese derby in het Cambuurstadion. Foto: ANP/Gerrit van Keulen

Een ploeg op de laatste plaats in de eredivisie die bulkt van het vertrouwen zou vreemd zijn, maar met „het maximale vertrouwen in onze situatie” gaat SC Cambuur zondag op bezoek bij Excelsior, stelt trainer Sjors Ultee.

Na Ajax - „een negatief ommekeer-moment” - is de sfeer bij Cambuur langzaamaan omgeslagen. „Tegen NEC merkten we vervolgens dat het er wel in zat, dat was meer een positief ommekeer-moment”, aldus Ultee. Sindsdien heeft Cambuur steeds meer vertrouwen in een ontsnapping uit de degradatieplekken gekregen. „Je loopt niet over van vertrouwen, want je staat op de achttiende plaats, maar we hebben op dit moment het maximale vertrouwen in onze situatie. Al helpt het ook mee dat de concurrenten nog in de buurt zitten.”

Tegen Excelsior treft Cambuur een ploeg die in dezelfde zorgen zit en dus hoogstwaarschijnlijk met dezelfde intensiteit de wedstrijd in zal gaan. „Maar we hebben na Ajax ook gezegd: wij gaan gewoon op onze eigen manier spelen”, meent Ultee. „Natuurlijk pas je je een beetje aan aan het feit dat zij met heel veel spelers naar binnen trekken. Maar we moeten juist proberen dingen niet anders te doen dan de afgelopen weken.”

Ultee heeft goeie hoop dat Michael Breij tegen Excelsior weer bij de selectie zit, hetzelfde geldt voor Marco Tol en Ben Rienstra. Voor Breij heeft Remco Balk zich tegen PSV echter een prima alternatief getoond. Doke Schmidt is door zijn gele kaart tegen PSV geschorst.

Wie nog niet van de partij is en dat waarschijnlijk een tijd niet zal zijn is Silvester van der Water. De gedwongen wissel, een kwartier nadat hij in het veld was gekomen bij PSV, was de druppel. Hij traint de komende tijd apart van de groep. „Hij moet eerst helemaal fit worden”, vertelt Ultee. „Trainen én wedstrijden spelen, dat is kennelijk te veel met zijn blessure. Dan moet hij nu eerst helemaal fit worden, zodat hij misschien later nog van waarde kan zijn.”