SC Cambuur en SC Heerenveen vrezen desastreuze maatregel overheid

De hoofdtribune van het Abe Lenstra-stadion.

De hoofdtribune van het Abe Lenstra-stadion. FOTO ANP/JEROEN PUTMANS

SC Cambuur en SC Heerenveen wilden maandagmiddag nog niet vooruitlopen op het nieuws dat het profvoetbal voorlopig zonder publiek gespeeld moet worden.

Deze nieuwe maatregelen, die volgens ingewijden in ieder geval een paar weken gelden, worden maandagavond om 19:00 uur tijdens een persconferentie bekendgemaakt.

Voor het profvoetbal zou dat een enorme dreun zijn, nadat de afgelopen maanden koortsachtig is gewerkt aan de mogelijkheden om toch zoveel mogelijk supporters – binnen de geldende coronaprotocollen – toe te laten in de stadions.

SC Cambuur en SC Heerenveen wensten maandagmiddag nog niet te reageren op de ontwikkelingen. Beide Friese profclubs willen eerst de persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge afwachten, voordat er statements worden afgegeven.

„We wachten de officiële berichten af”, was het enige wat Ard de Graaf, algemeen directeur van Cambuur vooralsnog wilde zeggen. „En komen, indien het zo is, met een reactie. Maar in algemene zin kan ik zeggen dat het een desastreuze maatregel zou zijn.”

Video-call

De KNVB heeft een video-call ingelast met alle clubs uit het betaalde voetbal. Die is vanmiddag om 17.00 uur. Clubs uit de eredivisie en Keuken Kampioen Divisie worden dan op de hoogte gesteld van de maatregelen die de overheid gaat nemen om de tweede golf van het corona-virus in te dammen.

Die maatregelen, die dinsdag om 18.00 uur ingaan, hebben verstrekkende gevolgen voor het voetbal. Wedstrijden moeten tot nader order zonder publiek worden afgewerkt.

Het afgelopen weekeinde werd er gespeeld met een bezettingsgraad van ongeveer 25% in de stadions. Na de kritiek rond het gedrag van de fans van Feyenoord bij de wedstrijd vorige week tegen FC Twente deden zich nu geen excessen voor.