Sébastien Haller hoeft bij Ajax niet in thuisquarantaine, Tibor Halilovic bij SC Heerenveen wel. Hoe zit dat?

Terwijl Ajax-aanwinst Sébastien Haller mogelijk zondag al debuteert, zit Tibor Halilovic bij SC Heerenveen verplicht in quarantaine. Hoe zit dat?

Sébastian Haller

Sébastian Haller FOTO ANP

Ogenschijnlijk valt het niet te rijmen. Ajax haalde afgelopen week voor een recordbedrag Sébastien Haller uit Engeland. Pijlsnel werd de transfer afgerond, waardoor de Franse spits zondag al zijn debuut kan maken voor de Amsterdammers in de kraker tegen PSV.

Tegelijk zit Tibor Halilovic, die afgelopen week door Heerenveen werd overgenomen van HNK Rijeka, al een paar dagen verplicht in thuisquarantaine. Daardoor laat de presentatie van de Kroatische middenvelder, hoewel Halilovic al vanaf het begin van deze week in Heerenveen verblijft, nog op zich wachten.

Het RIVM schrijft voor dat reizigers uit zowel het Verenigd Koninkrijk als Kroatië verplicht tien dagen in thuisquarantaine moeten. Waarom geldt dat niet voor Haller, maar wel voor Halilovic?

Topsporters

Om te beginnen is er een uitzondering voor topsporters. Zij mogen de thuisquarantaine onderbreken als ze internationaal op het hoogste niveau acteren. Daar zitten wel restricties aan, zegt KNVB-arts Edwin Goedhart, die in nauw contact staat met alle artsen van de betaald voetbalclubs.

,,Sporters hoeven niet in quarantaine als ze beroepsmatig reizen, zoals bij een transfer het geval is. Als ze maar getest worden”, aldus Goedhart. ,,Dat geldt niet voor niet-noodzakelijke reizen, zoals een familiebezoek. Dan moeten ook topsporters volgens de richtlijnen van het RIVM verplicht in thuisisolatie.”

Ajax handelt, erkent Goedhart, in het geval van Haller dus volgens de regels. De spits maakt gebruik van zijn status als topsporter. Zo bekeken had Heerenveen-speler Halilovic dus niet per se in thuisquarantaine gehoeven.

Privéjet

Goedhart benadrukt dat clubs de regels verschillend toepassen. Dat hangt deels af van de maatregelen die clubs zelf nemen om corona zoveel mogelijk buiten de deur te houden, maar ook domweg van de (financiële) mogelijkheden. Zo kwam Haller in een ‘bubbel’ (lees: met een privéjet) naar Amsterdam. ,,Dat is al anders dan wanneer je een lijnvlucht neemt.”

Meestal worden de voetballers van Heerenveen gekeurd in de Tjongerschans. Het Heerenveense ziekenhuis verwijst door naar de club. ,,Omdat wij de medische keuringen alleen faciliteren”, aldus woordvoerder Fokje Nagelhout.

Drukte in ziekenhuizen

,,Elke club probeert de regels zo goed mogelijk te handhaven. Wij kiezen er bewust voor om een speler eerst in quarantaine te laten gaan”, zegt clubarts Erwin Brans van SC Heerenveen.

Brans vervolgt: ,,Natuurlijk willen we een nieuwe speler graag speelgerechtigd krijgen. Maar we willen de kans op besmettingen ook beperken. Dat geldt voor ons, maar ook voor de kans op een besmetting in het ziekenhuis, waar het op dit moment al druk genoeg is. Nieuwe spelers vanuit het buitenland trainen daarom eerst individueel en worden pas gekeurd als dit veilig kan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen
Coronavirus