Rust haalt het beste uit Antoinette de Jong naar boven

Antoinette de Jong heeft zichzelf opnieuw ontdekt. Ze is rustiger geworden en heeft nieuwe schoenen. Die combinatie haalt vooralsnog het beste in haar boven. Met twee zeges, twee WK-tickets en een baanrecord op de 3 kilometer liet ze eindelijk zien wat ze altijd al wist.

Eindelijk was elke klap op het ijs raak voor Antoinette de Jong.

Eindelijk was elke klap op het ijs raak voor Antoinette de Jong. Foto: Vincent Jannink

Niet nog zo’n jaar. Met die gedachte sloot Antoinette de Jong het schaatsseizoen 2019-2020 in maart af. Wat was ze teleurgesteld toen ze een jaar geleden naast de tickets voor het WK afstanden in Salt Lake City greep. Een plekje in de achtervolgingsploeg vergoedde maar weinig. Met tranen in de ogen verliet ze Thialf. Haar seizoen was in duigen gevallen.

De gedachten aan een jaar eerder zorgden ervoor dat de 25-jarige Heerenveense toch wel zenuwen voelde in aanloop naar het WK kwalificatietoernooi (WKKT). ,,Dat is foarich jier net slagge, spûke yn oanrin nei it toernoai wol wer troch myn holle. Wolst der net wer neist sitte.’’

Rijden als een pannekoek

De Jong wist wel waar het aan schortte. Er waren bijvoorbeeld te veel dingen naast het schaatsen, die ze leuk vond. Autoracen bijvoorbeeld. Bovendien moest er wat veranderen aan haar schaatshouding. Ze reed een jaar geleden immers als een pannenkoek, zoals ze het zelf verwoordde.

Door corona ging er een streep door alle randzaken. De blik kon volledig richting schaatsen. Al het andere viel door de pandemie weg. Zelfs afspreken met haar vriendinnen was er niet meer bij. ,,Ik waard twongen om binnen te bliuwen.’’

In de zomer werkte ze veel aan haar techniek en houding. ,,Dêr hie ik foarich jier in protte frustraasjes fan.’’ De energie die ze in haar lichaam had zitten, kon ze maar moeilijk omzetten in pure snelheid. Vooral de 1500 meter was daardoor de laatste jaren een blok aan haar been. ,,Yn oanrin nei de Olympische Spelen woe ik net noch in jier achter de feiten oanrinne.’’

‘Gjin úitsjitters mear’

Want een ding wist Antoinette de Jong al die tijd wel. Ze kon harder, maar het kwam er nooit uit. De spaarzame 1500 meter die ze won was een uitschieter. ,,Njoggen fan de tsien kear gie it net goed.’’ Ze voelde zich in de schaatsmijl lang niet zo thuis als in de 3 kilometer. ,,Ik wol gjin úitsjitters mear, mar standaard ek goeie 1500 meters.’’

In de eerste twee wedstrijden van het seizoen liep de afstand naar behoren. De Jong werd tweede op het NK afstanden en won tijdens het NK allround. En zaterdagmiddag won ze met overmacht de 1500 meter op het WKKT. Wereldkampioene Ireen Wüst werd op zeventiende tweede en nummer drie Melissa Wijfje gaf zelf een dikke seconde toe.

Er viel een last van haar schouders, erkende De Jong. Ze merkt dat elke 1500 meter die ze dit seizoen schaatst goed is. Het recept? Ze is een stuk rustiger geworden en laat zich niet meer afleiden door anderen. ,,Dêr ha ik in grutte stap yn makke’’, concludeerde ze.

‘Hy begrypt my’

Ook in haar privéleven gebeurden er dingen die zorgden dat ze in rustiger vaarwater terechtkwam. Met haar vriend Coen Rijpma kocht ze haar ouderlijk huis in Rottum. Bovendien gaan de schaatsster en de wielrenner trouwen. ,,Hy is in grutte steun foar my. As topsporter begrypt hy my. Dat jout rêst.’’

De Jong trok zich op de wedstrijddagen terug in haar eigen cocon en liet weinig prikkels meer toe. Alleen de noodzakelijke gesprekjes voerde ze. Met coach Jac Orie bijvoorbeeld, maar verder sloot ze zich af. Alleen de race liet ze toe in haar gedachten. Met haar eigen muziek in de oren bereidde ze zich voor.

Nieuwe schoenen

Alleen de nieuwe schoenen zorgden nog voor enige onzekerheid. Pas drie weken geleden probeerde ze voor het eerst het nieuwe paar schoenen waarop ze dit weekeinde schaatste. Al in de zomer wilde ze nieuw materiaal uitproberen, maar toen waren de schoenen nog niet voorradig.

Dus moest het gedurende het seizoen. Twee weken voor het NK allround, dat ze uiteindelijk won, probeerde ze een paar nieuwe, maar ze greep toch terug op het oude paar. Zelfs al wist ze afscheid moest nemen van die schoenen. ,,Ik rekke op dy oare skuonnen tefolle enerzjy kwyt. Ik koe in protte fouten meitsje, mar kaam noch altyd foarút.’’ Alleen niet met de snelheid die ze wenste.

Drie weken geleden vond ze een paar schoenen die wel bevielen. Met de stijvere, hogere schoen, kan ze geen fouten meer maken. Die worden meteen afgestraft. Dan gaat ze helemaal kapot. Maandag probeerde ze toch nog even haar oude paar. ,,Ik skrok al even, want ik koe der net mear op ride. Der is gjin wei werom mear. It switchen is no klear.’’

De 3 kilometer bevestigde gisteren dat ze niet meer terug hoeft naar haar oude schoeisel. Met een baanrecord (3.57,32) liet ze alle twijfel achter zich. ,,Ik ha my yn jierren net goed field. Einliks lit ik sjen wat ik kin. En it kin noch folle hurder.’’ De blik van Antoinette de Jong is alweer voorwaarts gericht.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Schaatsen