Frank de Boer had Arjen Robben nog een keertje kunnen bellen

Met zeventien miljoen collega-bondscoaches om je heen is het logisch dat ‘Denk jij dat we met deze selectie Europees kampioen worden?’ de vraag van de week was.

Renze Lolkema.

Renze Lolkema. FOTO ANNET EVELEENS

De meeste bondscoaches die ik trouwens tegenkwam, zaten met een goed glas op een zonnig terras. En de meesten hadden nog een paar glazen nodig om tot een waardig antwoord te komen. Vaak een hele fles, maar het nadeel daarvan was dat er vervolgens amper nog een touw aan vast te knopen was.

Maar goed, terug naar de vraag van de week, op deze nuchtere zaterdagochtend, daags voor het openingsduel van vanavond tegen Oekraïne. Heel eerlijk?! Ik denk dat we een aardige ploeg hebben, maar heb m’n twijfels over de coach. Het zogenoemde 5-3-2 systeem is de meeste spelers wereldvreemd en juist dan heb je iemand nodig die hen kort maar krachtig kan uitleggen wat de bedoeling is.

Toen we in 2014 op het WK in Brazilië eenzelfde formule bedachten, was Louis van Gaal de coach. Ook toen verwachtten we weinig van Oranje, maar Van Gaal had tenminste de autoriteit om het toch voor elkaar te krijgen. De spelers gingen er zelfs oprecht in geloven en we belandden daardoor pardoes in de halve finale. Dat was voor een groot deel te danken aan Van Gaal. En natuurlijk aan Robben, Sneijder en Van Persie.

Een hakkelaar heeft te veel tijd nodig om de aandacht vast te kunnen houden

In mijn beleving heeft Frank de Boer het gezag en de overtuigingskracht niet om deze selectie tegen hun natuur in te laten voetballen. Hij mag dan verstand van het spelletje hebben, maar je moet je boodschap ook kunnen verkopen. Een hakkelaar heeft te veel tijd nodig om de aandacht vast te kunnen houden.

Komt bij dat De Boer een unieke kans heeft laten liggen nog iets aan zijn selectie te doen. Toen Donny van de Beek deze week alsnog met een blessure afviel had hij net zo goed Arjen Robben nog een keertje kunnen bellen. Dat Robben niet veel voor FC Groningen heeft gespeeld, mag geen excuus zijn: Van de Beek zat dit seizoen ook vooral op de bank bij Manchester United. En het verschil tussen die twee is dat Robben wel fit is.

Nou ja, ik ben dus een bondscoach van niets. Lees deze column nog maar een keer terug, dan begrijpt u het nog beter.

renze.lolkema@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Column