Rillingen

Oud-atlete Nelli Cooman vertelde deze week over een wedstrijd die ze ooit in het Olympisch Stadion van Berlijn liep. Ze stond op de sintelbaan en kreeg ineens koude rillingen. Ze besefte dat ze op de plek stond waar Jesse Owens in 1936 een lange neus had getrokken naar het naziregime.

Johann Mast.

Johann Mast. FOTO ANNET EVELEENS

Ik herinnerde me een bezoek aan hetzelfde stadion in 2009. SC Heerenveen trad voor de Europa League aan tegen Hertha BSC. Ook ik kreeg de koude rillingen. Het gebeurde toen ik de plek zag waar Adolf Hitler had gezeten toen Jesse Owens over de baan joeg. De legende wil dat de Führer daarna opstond en vertrok.

Vier jaar na mijn bezoek aan Berlijn rilde ik opnieuw. Ik was bij Gertjan Verbeek in Neurenberg en zijn team speelde een avondwedstrijd. Het was winter, het decor sinister. Het stadion van FC Nürnberg stond vlakbij de plek waar de nazi’s vroeger hun partijdagen hielden. Ik moest mijn auto parkeren op het Zeppelinfeld , het enorme terrein waar 320.000 geüniformeerden Hitler toejuichten en waar grootheidswaan en haat hand in hand gingen.

Het was al na middernacht toen ik het stadion verliet. In de schemering in de verte zag ik mijn auto, de enige die er nog stond. Het was aardedonker en muisstil, ik was helemaal alleen. De maan piepte even tevoorschijn en een straaltje licht scheen op het balkon waar Hitler driekwart eeuw eerder had gestaan. Ik rilde en zocht gauw mijn auto op.

Deze week las ik een bericht van Kjeld Duits, een uit Gorredijk afkomstige journalist die al 40 jaar in Japan woont. Hij citeerde een lid van het Japans Olympisch Comité, dat het volgende zei over Japan, de coronacrisis en de Spelen: ,,We zijn in het nauw gedreven in een situatie waarin we nu niet eens kunnen stoppen. We zijn verdoemd als we het doen en verdoemd als we het niet doen.’’

Niet veel later kwam IOC-baas Thomas Bach op tv. Hij oreerde nog maar eens dat de Spelen te allen tijde door moeten gaan. Corona of niet, lege stadions of niet, mondiale verontwaardiging of niet. Ik dacht aan Bachs voorganger Avery Brundage, die in 1972 na het bloedbad van München ook geen twijfels kende en zei: ,,The Games must go on!’’

Ik weet, het is van een andere orde dan Hitler. Maar je zou er de rillingen van krijgen.

johann.mast@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Column