Rennersvakbond laakt organisatie Bloeizone Fryslân Tour na tumultueuze tijdrit in Surhuisterveen. Bekijk hier de opvallende incidenten

Opvallende incidenten tijdens eerste etappe van de Bloeizone Fryslân Tour

De eerste etappe van de Bloeizone Fryslân Tour, een individuele tijdrit van 14,4 kilometer die startte en finishte in Surhuisterveen, kenmerkte zich donderdag door een aantal opvallende incidenten.

Zo reden reguliere fietsers en automobilisten de wielrensters op de andere weghelft tegemoet en werd een botsing met een parkerende bestelbus ternauwernood voorkomen. Ook in de finishstraat reed tot ieders verbazing een auto. Rennersvakbond CPA reageert verbijsterd tegenover Sporza : ,,De tijdrit vond plaats op een parcours dat open was voor verkeer. We zijn sprakeloos door de incidenten. We zijn enorm teleurgesteld in de Bloeizone Fryslân Tour. Gelukkig is er niemand gewond geraakt.”

De CPA was eveneens niet te spreken over de prijzen die na afloop van de tijdrit werden uitgereikt: seksspeeltjes van de hoofdsponsor van het evenement. Volgens de rennersvakbond maakten deze prijzen ,,de dag nog surreëler.”

Volgens de organisatie vond de tijdrit plaats op een volledig afgesloten parcours en waren alle straten beveiligd met 89 verkeersregelaars. De auto’s en fietsers zouden via huizen en opritten op de route zijn gekomen.

De chauffeur van de bestelbus is volgens de organisatie door de politie op zijn gedrag aangesproken. ,,Hij heeft een aanwijzing van een verkeersregelaar genegeerd, dat is strafbaar.”

De koersdirectie kondigde meteen aan in het vervolg geen tijdrit meer op te nemen in de meerdaagse wedstrijd.

De eerste etappe van de Bloeizone Fryslân Tour werd donderdag gewonnen door Ellen van Dijk. De driedaagse etappekoers wordt vrijdag vervolgd met een rit van 135 kilometer die start in Eastermar en finisht in Bakkeveen.