Rel over Jillert Anema haalt glans van Jorrit Bergsma’s zilveren race

Jorrit Bergsma was zelf ook niet blij met zilver. Maar hij baalde nog meer van het feit dat het na afloop ging over de rel rond zijn coach Jillert Anema. Al speelde hij daarin zelf ook een onhandige bijrol.

Jorrit Bergsma reed zijn snelste 10 kilometer ooit, maar rondom hem alleen maar bedrukte gezichten. FOTO ANP/KOEN VAN WEEL

Jorrit Bergsma reed zijn snelste 10 kilometer ooit, maar rondom hem alleen maar bedrukte gezichten. FOTO ANP/KOEN VAN WEEL

Jorrit Bergsma heeft nét gezegd dat hij het ‘kamp Sven Kramer’ ervan verdenkt de bron te zijn voor het verhaal over zijn coach Jillert Anema in de Volkskrant , als Kramer achter hem langsloopt. Hij geeft Bergsma een klap op de schouder en feliciteert zijn provinciegenoot met diens zilveren medaille. De ‘yo’ van Bergsma is onderkoeld. Hij is boos op zijn rivaal. ,,Sven is een groot kampioen. Dit heeft hij niet nodig.”

Bergsma heeft geen bewijs, maar zegt dat het erop lijkt dat de entourage van Kramer heeft gelekt naar de krant. ,,Het is voor hem zo belangrijk om de 10 kilometer hier te winnen… Vier jaar geleden voor het OKT was er ook ineens een verhaal, dat ik ruzie zou hebben met Bob de Jong (toen ploeggenoot, red.). Dat kwam ook uit die richting”, doelt hij nogmaals op Kramer.

'De teleurstelling overheerst, ik had hier heel, heel graag mijn titel willen prolongeren'

Bergsma baalt ervan dat het na een schitterende olympische 10 kilometer gaat over een rel die zijn oorsprong vindt in Sotsji. Zijn coach Anema blijkt na de Olympische Spelen van vier jaar geleden door NOC-NSF berispt te zijn voor een ‘schending van de olympische waarden’. Hij zou als gelegenheidscoach van de Franse ploegachtervolgers een deal hebben willen sluiten met de toenmalige Nederlandse bondscoach Arie Koops. De vraag aan Koops was om het rustig aan doen in de voorronde, Nederland tegen Frankrijk. De Fransen moesten finishen om hun topsportgelden veilig te stellen, maar hadden een ernstig zieke Alexis Contin aan boord. Anema zou een afgang hebben gevreesd. Onderdeel van zijn voorstel was dat Frankrijk de rit zelfs bewust zou verliezen bij een eventuele Nederlandse valpartij. Dan zou Contin zich laten zakken. Dat is uit te leggen als een poging tot matchfixing.

En zo gaat het op de dag van de mooiste, meest beladen schaatsafstand tot de start van de wedstrijd over niets anders. En na afloop gaat het verder, dan wordt ook Bergsma ernaar gevraagd.

Die gelooft het niet, spreekt van een indianenverhaal. Hij heeft geen hoofdrol in het verhaal, maar door op tv en daarna bij de geschreven media te wijzen naar Kramer krijgt hij die rol ineens alsnog. Later in de Koreaanse avond biedt hij zijn excuses aan. ,,Maar ik denk wel dat het allemaal bewust is gebeurd”, zegt hij tegen de NOS .

Om de ellende nog erger te maken, slingert NOC-NSF een tweet de wereld in waarin de sportkoepel juist Anema als bron voor het Volkskrant-artikel aanwijst. De schaatstrainer is de hele dag niet beschikbaar om duidelijkheid te verschaffen. Hij mijdt de pers. Zo is de chaos compleet.

Bergsma heeft er al met al niet minder hard om gereden, zegt hij. Zijn tijd, 12.41,99, twee tellen achter winnaar Ted-Jan Bloemen, was het maximaal haalbare. ,,Ik had eerder deze week betere benen. Liever had ik in het eerste deel van de wedstrijd iets lagere rondetijden gereden. De teleurstelling overheerst, ik had hier heel, heel graag mijn titel willen prolongeren.”

Over zijn zilver hangt een schaduw, want het gaat vooral over ‘De Rel’. ,,Jammer dat dit verhaal vandaag verscheen en nu de boventoon voert. Dat verdient deze 10 kilometer niet. Hier is een heel mooie strijd gestreden.”

Wat rest zijn de brokstukken. In het kader van damage control zal vandaag in Gangneung een hoop gepraat worden. Maar één ding is nu al zeker. Tussen Kramer en Bergsma en tussen Kramer en Anema komt het niet meer goed.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Winterspelen