Rami Kaib in de voetsporen van Lasse Nilsson bij SC Heerenveen: 'Ik zag meteen dat hij iets speciaals had'

Het debuut van Rami Kaib bij SC Heerenveen was veelbelovend. Lasse Nilsson was echter niet verrast. De oud-speler van de club kent Kaib goed. ,,Ik zag meteen dat hij iets speciaals had.”

Rami Kaib tijdens zijn debuut in de gewonnen bekerwedstrijd tegen FC Emmen (1-2).

Rami Kaib tijdens zijn debuut in de gewonnen bekerwedstrijd tegen FC Emmen (1-2). FOTO FPH/MUSTAFA GUMUSSU

Een verbaasde stem uit Zweden aan de andere kant van de lijn. Hoe kan het dat SC Heerenveen heeft gevoetbald en dat hij, Lasse Nilsson, daar niet van op de hoogte is?

Normaal krijgt Nilsson na wedstrijden van Heerenveen altijd een melding met de uitslag op zijn telefoon. De liefde voor de club waar hij tussen 2005 en 2007 voetbalde zit nog altijd diep. Maar kennelijk, mijmert Nilsson, moet hij nog aan de instellingen sleutelen. ,,Deze app neemt de bekerduels niet mee.”

Nilsson reageert verheugd als hij hoort dat Rami Kaib zijn debuut heeft gemaakt voor Heerenveen. En dat niet alleen: de linksback, die deze transferperiode overkwam van Elfsborg, stond tegen FC Emmen met een assist aan de basis van de gelijkmaker.

Ploeggenoten bij Elfsborg

Nilsson en Kaib kennen elkaar goed. Ze waren vanaf 2016 twee seizoenen teamgenoten van elkaar bij Elfsborg. Nilsson was destijds de routinier die wist dat zijn voetbalpensioen naderde, Kaib het aanstormende talent.

,,Ik zag dat Rami iets speciaals had”, blikt Nilsson terug. ,,Hij had toen al veel snelheid en uithoudingsvermogen. Een goede linkervoet ook. Het duurde alleen eventjes voordat hij zijn talent kon vertalen naar goede prestaties op het veld.”

Nilsson werkt momenteel als sportief directeur bij Norrby IF, de Zweedse club waar hij in november 2018 zijn actieve carrière beëindigde.

Hij belde onlangs met Rami Kaib. Of het klopte dat Heerenveen interesse in hem had? ,,Ik heb Rami vervolgens alleen maar positieve verhalen verteld. Over de club, maar ook over de mensen in Friesland. Ik heb me er altijd thuis gevoeld.”

,,Nederland is voor veel Scandinavische voetballers het voorportaal van de Europese topcompetities”, vervolgt de voormalig vleugelaanvaller. ,,De voetbalclubs zijn er over het algemeen een stuk professioneler dan wij gewend zijn. Tegelijk is de druk niet erg hoog. Dat maakt Nederland, zeker voor jonge spelers, de ideale stap.”

Geweldige teams

Nilsson spreekt uit ervaring. Net als Kaib nu, was hij 23 jaar toen hij van Elfsborg de overstap maakte naar het Abe Lenstra-stadion.

Wauw, zegt Nilsson, terugblikkend op de twee seizoenen die hij bij Heerenveen speelde. Wat voetbalde hij toen in geweldige teams, met spelers als Klaas-Jan Huntelaar, Danijel Pranjic, Afonso Alves en Petter Hansson. ,,We waren net iets minder dan de topclubs in Nederland, maar het kwaliteitsverschil was niet zo groot. En ik kan me nog een paar mooie Europese wedstrijden herinneren.”

Nilsson weet: de mogelijkheden en ambities van toen zijn onmogelijk te vergelijken met de huidige situatie van Heerenveen.

En toch, zegt Rami Kaib, heeft Heerenveen in Zweden nog altijd een goede naam. ,,Ik heb met veel mensen contact gehad voor mijn transfer. Met Lasse inderdaad, maar bijvoorbeeld ook met Ibrahim Dresevic.”

,,Wie ik ook sprak, ze zeiden allemaal hetzelfde: met Heerenveen kies je voor een goede club. Natuurlijk helpt dat bij het maken van je keuze. Maar ook zonder hun verhalen had ik nu bij Heerenveen gevoetbald. Waarom? Omdat mijn eigen gevoel goed was. Dat is het belangrijkste.”

Gevoel als kompas

Kaib verwacht dan ook weinig aanpassingstijd nodig te hebben. Hij heeft altijd onverstoorbaar zijn eigen weg gevolgd, met zijn gevoel als kompas. Zo verliet Kaib op zijn zestiende het ouderlijk huis, om te gaan voetballen in de jeugdopleiding van Elfsborg.

,,Ik ben dus gewend om voor mezelf te zorgen”, zegt Kaib nuchter. ,,Het enige wat ik momenteel vervelend vind, is dat ik nog in een hotel woon. Ik ben op zoek naar een huis of appartement, zodat ik zo snel mogelijk kan inburgeren. Maar verder zijn mijn eerste weken bij Heerenveen me uitstekend bevallen. De sfeer bij de club is familiair, vergelijkbaar met Elfsborg.”

Het is een kwestie van tijd voordat Kaib de vaste linksback wordt in de ploeg van Johnny Jansen. ,,Ik was blij met mijn assist tegen Emmen. Had zelfs nog kunnen scoren, maar koos voor een voorzet... Ik wilde niet te egoïstisch zijn tijdens mijn debuut. Misschien moet ik de volgende keer voor eigen succes gaan. Ik hoop natuurlijk dat ik veel ga spelen. Als de coach me nodig heeft, dan sta ik er.”

Ongetwijfeld ziet Lasse Nilsson hem, als supporters weer welkom zijn, een keer langs de zijlijn denderden in het Abe Lenstra-stadion. ,,Ik ben vorig jaar nog in Heerenveen geweest. En heel eerlijk? Ik was een beetje teleurgesteld”, zegt Nilsson.

Hij schiet in de lach. ,,Er was niet eens een grote afbeelding van mij in het stadion! Ze beloofden het te regelen, haha. Als ik Rami een keer zie spelen, kan ik dus meteen controleren of ze woord hebben gehouden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen