Punt voor SC Heerenveen tegen PSV na ongekend hectische slotfase

Henk Veerman wipt de bal langs PSV-doelman Yvon Mvogo. FOTO ANP/COR LASKER

Lange tijd kon SC Heerenveen de 0-1 achterstand tegen PSV slechts consolideren. Maar na rust was alles anders: Heerenveen leek het duel te winnen, maar slikte diep in blessuretijd alsnog de gelijkmaker: 2-2. Bovendien werd daarna nog een strafschop voor Heerenveen teruggedraaid.

Een punt voor Heerenveen, na een ongekende slotfase. Ulysses Llanez en vooral Joey Veerman hadden de 3-1 in blessuretijd moeten maken, maar faalden in de afwerking. Meteen daarna tikte Joël Piroe de gelijkmaker namens PSV binnen. Heerenveen kreeg vervolgens nog een strafschop, na hands van PSV-speler Sangare, maar scheidsrechter Bas Nijhuis draaide die beslissing na inmenging van de VAR uiteindelijk terug.

Wat een wedstrijd. De ploeg van Johnny Jansen werd voor rust vrijwel continu naar achteren gedrongen, werd weliswaar gevaarlijk uit twee counters, maar kon in de eerste helft eigenlijk nimmer een vuist maken tegen de Eindhovenaren.

Verdedigend stond het echter goed bij Heerenveen, vooral dankzij het centrale duo Jan Paul van Hecke en Pawel Bochniewicz. Talloze ballen werkten beiden weg, terwijl Erwin Mulder zich andermaal een betrouwbare doelman toonde.

Schitterende stift Götze

Toch was het ook aan een flinke dosis geluk te danken dat Heerenveen voor rust al niet op een grotere achterstand stond. Olivier Boscagli, Donyell Malen en Cody Gakpo, om er maar een paar te noemen, waren stuk voor stuk dicht bij een treffer.

Heerenveen handhaafde de doelpuntloze tussenstand tot de 28ste minuut. Toen dook plots Mario Götze achter de verdediging op. De Duitser schatte een steekbal van Gakpo op waarde en besloot tot een schitterende stift: 0-1.

Veerman maakt gelijk 

Eigenlijk was het wachten op een verdubbeling van de marge. Vandaar dat Heerenveen niet ontevreden was met de minimale achterstand bij rust – om vervolgens in de tweede helft een totaal ander gezicht te laten zien. Plots werden er persoonlijke duels gewonnen, voetbalde Heerenveen geregeld op de helft van PSV en kreeg de ploeg ook kansen.

Zo schoot Joey Veerman een bal rakelings langs de kruising van Yvon Mvogo. Niet veel later maakte Heerenveen de treffer die op dat moment simpelweg verdiend was: Joey Veerman had een mooie steekbal in huis op Henk Veerman. De spits bleef alleen voor de PSV-doelman kalm: 1-1.

Hectische slotfase

Ook na die gelijkmaker lag het initiatief voornamelijk bij Heerenveen. Opnieuw sloeg de ploeg toe volgens een beproefd recept: de tegenaanval. Mitchell van Bergen draaide Boscagli dol en besloot tot een droog schot in de verre hoek: 2-1. De vleugelaanvaller kreeg daarmee eindelijk waar hij de afgelopen weken zo naarstig naar zocht: zijn eerste doelpunt van dit seizoen.

Logischerwijs drong PSV in de slotfase aan, jagend op de gelijkmaker, die er uiteindelijk ook kwam via invaller Piroe. Eventjes leek het erop dat Heerenveen het duel in blessuretijd alsnog naar zich ging toetrekken. Nijhuis kwam echter op zijn beslissing terug om Heerenveen een strafschop te geven, omdat Henk Veerman buitenspel stond.

Door de puntendeling staat Heerenveen op de zesde plaats in de eredivisie, een punt achter nummer vijf FC Twente.

Lees hier het liveblog terug.

Nieuws

menu