Punt voor SC Heerenveen na duel met twee gezichten tegen FC Groningen

Siem de Jong van SC Heerenveen en Bart van Hintum van FC Groningen FOTO ANP/JEROEN PUTMANS

Oppermachtig voor rust, ver teruggedrongen in de tweede helft. En dus speelde SC Heerenveen verdiend gelijk in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen: 1-1.

Wat een verschil tussen de eerste en tweede helft. Voor rust was Heerenveen heer en meester, Groningen steeds verder terugdringend op de eigen helft. Zonder dat de ploeg van Johnny Jansen overigens goed voetbalde, maar het was vooral Groningen dat een uiterst magere indruk achterliet in het Abe Lenstra-stadion.

Groningen kwam toen nog overduidelijk voor een punt naar Heerenveen, maar maakte voor rust aanspraak op niets. De Groningers moesten door blessures een geïmproviseerd middenveld opstellen. Bovendien ontbrak trainer Danny Buijs op de bank, omdat hij de voorbije week in contact was geweest met iemand die corona had.

Veerman ramt op de paal 

Lange tijd had Heerenveen verreweg het meeste balbezit. Kansen waren echter schaars, tot Sergio Padt een loeihard schot van Lasse Schöne uit het doel bokste. De Deense middenvelder stond opnieuw in de basis, nu ten koste van Rodney Kongolo, en was voor rust wederom dicht bij een doelpunt. Schöne zag zijn schot worden geblokt.

Veel groter was de kans die Joey Veerman kreeg, na een slippertje van Groningen-verdediger Mike te Wierik. Veerman kreeg daardoor de vrije doortocht naar Padt, maar ramde de bal op de paal. Henk Veerman raakte vervolgens in de rebound de bal verkeerd.

Siem de Jong schiet raak

Toch kwam Heerenveen voor rust op voorsprong. Joey Veerman lepelde de bal voor het doel, het terugleggen van Henk Veerman op Siem de Jong was uitstekend en de aanvallende middenvelder schoot met een laag schot de openingstreffer tegen de touwen: 1-0.

Hoe anders waren de verhoudingen na rust. Groningen verkoos niet meer de blinde lange bal naar voren, voetbalde opeens een stuk verzorgder en bracht Heerenveen daarmee in de problemen. Erwin Mulder bracht eerst redding op een kopbal van Jørgen Strand Larsen en zag vlak daarna hoe Paulos Abraham een enorme kans op de 1-1 onbenut liet.

Gelijkmaker Suslov

Meest gevaarlijk waren de ingooien van Bart van Hintum. Continu wierp de verdediger van Groningen de ballen op de strafschopstip, daarmee voor onrust zaaiend in de defensie van Heerenveen. Uit een van die momenten viel tien minuten voor tijd bijna de gelijkmaker, toen Mulder redde op een inzet van Strand Larsen.

Heerenveen mazzelde, maar dat duurde niet lang: Tomas Suslov schoot vanaf een meter of 20 raak in de verre hoek. Daarmee kreeg Groningen het doelpunt dat het op basis van de tweede helft verdiende: 1-1.

Lees hier het liveblog terug.

Nieuws

menu