Promotie voelt voor SC Cambuur als gerechtigheid (met samenvatting van de promotie)

Cambuur is terug in de eredivisie. Alleen op papier zijn de Leeuwarders nog door twee clubs te achterhalen, maar iedereen beseft dat het vierde avontuur op het hoogste niveau na de zomer begint.

Issa Kallon scoorde, trok zijn shirt omhoog en toonde zijn gele ondershirt met daarop in zwarte letters geschreven het woord ‘justice’. Gerechtigheid, zo voelde de promotie die SC Cambuur vrijdagavond met de 4-1 overwinning op Helmond Sport officieus veilig stelde.

Zo voelde het bij heel Cambuur. Gerechtigheid. Nadat voetbalbond KNVB de Leeuwarders een jaar eerder de promotie ontnam, toen de competitie door corona stil kwam te liggen, was vrijdag de dag van de ultieme revanche.

Officieus is Cambuur volgende seizoen eredivisionist. Officieus omdat De Graafschap en Almere City allebei ook nog op de 82 punten die Cambuur heeft. ,,Officieus is voor mij officieel’’, zei Henk de Jong. Alleen op papier kan het nog misgaan.

Ontlading groot

In dat geval moet Cambuur de vier resterende wedstrijden verliezen, Almere alle vijf winnen en De Graafschap, dat ook nog Almere treft, nog vier. En dan nog is de promotie vanwege het veel betere doelsaldo niet meer in gevaar. Iedereen in Leeuwarden besefte dat.

De ontlading was dan ook groot. Precies zoals aanvoerder Erik Schouten een dag eerder al voorspelde. Ook bij de supporters, die al tijdens de wedstrijd het en der rond het stadion vuurwerk afstaken en toeterend rondreden. Ook zijn smachten naar de stap omhoog.

Cadeau kreeg Cambuur de nog benodigde 3 punten niet. Helmond Sport vocht voor de laatste kans om via de laatste periode nog een plekje in de play-offs te bemachtigen en groef zich niet in. De Brabanders kwamen halverwege de eerste helft zelfs op voorsprong via Jelle Goselink.

Mühren

Nog voor de pauze repareerden de Leeuwarders de schade. Wie anders dan Robert Mühren maakte vlak na de openingstreffer gelijk en op slag van rust prikte Kallon de 2-1 achter doelman Stijn van Gassel, waarna de razendsnelle vleugelspits met de tekst op zijn shirt de gevoelens van de hele club toonde.

Meteen na rust waren de eerste mogelijkheden voor Cambuur. Ragnar Oratmangoen was twee keer dichtbij, maar de beste kans was voor Helmond Sport. Karim Loukili schoot de bal in vrije positie huizenhoog over het doel van Sonny Stevens.

Wederom Mühren zorgde voor de bevrijding. Zes minuten na de pauze sneed Kallon door de defensie en nadat hij werd gevloerd, mocht de topscorer aanleggen van elf meter. Hij miste niet en scoorde alweer zijn 34ste doelpunt van het seizoen. Nog eentje en Mühren evenaart het eerste-divisierecord van Ton Cornelisen uit het seizoen 1990-1991.

Record lonkt

Een ander record lonkt ook. RKC maakte in het seizoen 1987-1988 104 doelpuntgen. De 4-1 van Jarchinio Antonia, die in de 70ste minuut via een been van een verdediger raak schoot, was het honderdste Cambuur-doelpunt van het seizoen.

De reservespelers, stewards, bestuurders en andere clubmensen in het stadion konden in de laatste 20 minuten ontspannen de promotie vieren. Van buiten klonk gezang en nog meer vuurwerk. Nadat Cambuur na drie jaar op het hoogste niveau in 2016 terugkeerde in de eerste divisie, is de slapende reus weer klaarwakker.

Nieuws

Meest gelezen