Profronde Surhuisterveen gaat door, verplaatst naar 2 oktober

De editie van 2008, Pieter Weening in de aanval in de Profronde van Surhuisterveen. Foto Niels Westra

De 39ste Profronde van Surhuisterveen wordt toch in 2021 gehouden. Niet zoals gebruikelijk een week na de Tour de France, maar begin oktober.

Op zaterdag 2 oktober, om precies te zijn. Het wielercomité heeft de knoop vandaag doorgehakt.

Het wielerspektakel staat nu enkele dagen na het WK wielrennen op de weg op de kalender. Voorgaande jaren werd het criterium in Surhuisterveen meteen na de Ronde van Frankrijk georganiseerd. Vanwege de onzekerheid door de coronacrisis is dat dit jaar niet mogelijk.

,,We hebben met alle betrokkenen naar een alternatieve datum gezocht’’, aldus voorzitter Albert Helfrich. ,,2 oktober is wat ons betreft perfect. Alle grote wedstrijden en het WK hebben we dan gehad, renners zijn beschikbaar en de wielerkalender biedt ons deze ruimte.”

De organisatoren hebben het besluit genomen na overleg met het gemeentebestuur van Achtkarspelen, de KNWU, renners en andere betrokkenen. ,,We hopen op de komst van de olympisch- en de wereldkampioen. En uiteraard vergeten we ook de toppers uit de Tour de France niet’’, aldus Helfrich.

Afscheid Pieter Weening

De Profronde staat dit jaar ook in het teken van het afscheid van Pieter Weening, de regionale held uit Harkema. Na een val in de ronde van Italië van 2020 keerde Weening niet meer terug in het wielerpeloton.

Helfrich: ,,Vanwege alle beperkingen door corona is er geen passend afscheid van de topsportcarrière voor Pieter gekomen. Hij verdient dat wel.”

In overleg met Pieter Weening, winnaar van etappes in de Tour de France, Giro én de Profronde van Surhuisterveen, wordt een aantal oud-collega’s uitgenodigd om het afscheid luister bij te zetten. Weening heeft daarin zelf een grote stem. Het gaat om oud-collega’s die inmiddels zijn gestopt, maar ook om nog actieve coureurs.

Nieuws

menu