Probleemloze zege volleybalsters Sneek op 'Super Saturday'

Rixt van der Wal keerde na een blessure terug in het team van Friso Sneek, dat op 'Super Saturday' een royale zege boekte op FAST.

Rixt van der Wal keerde na een blessure terug in het team van Friso Sneek, dat op 'Super Saturday' een royale zege boekte op FAST. Foto: Niels de Vries

De volleybalsters van Friso Sneek hadden als nummer 3 van de eredivisie totaal geen problemen met het op de tiende en laatste plaats staande FAST. In iets meer dan een uur was het 3-0 via de setstanden 25-11, 25-18, 25-15.

De zege markeerde het einde van de geslaagde Super Saturday, zoals deze wedstrijddag door het bestuur van VC Sneek was genoemd. Die begon met de topper in de eerste divisie tussen de mannen van de thuisclub en Avior. Sneek verstevigde de koppositie door met 3-1 te winnen. De ploeg is hard op weg naar promotie naar de topdivisie.

Dit past in de ambitieuze plannen van de club, die oude tijden wil doen herleven met zowel een vrouwen- als mannenteam in de nationale top. Die plannen werden zaterdag voorgelegd aan ruim dertig oud-spelers en -speelsters, die voor een reünie waren uitgenodigd. Onder hen de winnaars van olympische medailles Jan Posthuma en Ronald Zoodsma, alsmede voormalig Sneek-coach Joop Alberda. Hij was bondscoach van Oranje dat in 1996 olympisch goud veroverde.

Terugkeer Van der Wal

De vrouwen van Sneek lieten zich in de volle sporthal van hun beste kant zien. Met het oog op de naderende halve finale van het bekertoernooi (een dubbele ontmoeting tegen Utrecht rond het weekeinde van 18-19 februari) en de play-offs, was de terugkeer van Rixt van der Wal belangrijk. De midaanvalster uit Haskerhorne miste afgelopen maand wegens knieklachten.

Trainer Harry van den Brink gaf tevens ruim speeltijd uit de onlangs van Eurosped overgekomen midspeelster Eline Geerdink. Zij verving halverwege de eenzijdige wedstrijd Van der Wal. Geerdink maakte direct indruk met een killblock en een rake aanval. Ook tweede spelverdeelster Iris Oosterbaan (terug van studie uit Amerika) kwam binnen de lijnen.

Sneek heeft nog twee competitieduels voor de boeg. Woensdag wordt in Assen gespeeld tegen Sudosa, dat knokt voor de zesde plaats die recht geeft op deelname aan de play-offs. Zaterdag wordt de reguliere competitie afgesloten met de thuiswedstrijd tegen titelhouder Sliedrecht.

De ploeg van Van den Brink bezet momenteel de derde plaats, met 1 punt achterstand op Utrecht en Apollo. Sliedrecht staat vierde op 5 punten van Sneek, maar een wedstrijd minder gespeeld.