Primeur voor Leeuwarder tennisser Sander Arends: eerste zege in ATP-toernooi

Sander Arends (rechts) en David Pel in actie in Bastad. EIGEN FOTO

Sander Arends uit Leeuwarden en zijn dubbelspelpartner David Pel hebben in het Zweedse Bastad voor de eerste keer een ATP-toernooi gewonnen. Dat levert ze op de wereldranglijst 20 plaatsen winst op en een premie van 15.500 euro.

Arends en Pel wonnen in het toernooi op het hoogste tennisniveau vier partijen op rij, nadat ze drie maanden niet samen hadden kunnen spelen. Pel werd lange tijd geplaagd door het coronavirus. In Bastad was nauwelijks te merken dat ze weer aan elkaar moesten wennen. Op weg naar hun eerste ATP-triomf schakelden ze onder andere de als tweede en derde geplaatste koppels uit.

Zaterdag kenden de 29-jarige Leeuwarder en zijn Amstelveense partner even problemen. Pablo Cuevas (Uruguay) en Fabrice Martin (Frankrijk) wonnen de eerste set overtuigend met 2-6 en bleven in de tweede set tot 5-5 bij. Door goed serveerwerk van Pel en enkele geslaagde volleys van Arends werd het 7-5 voor de Nederlanders. In de supertiebreak (tot 10 punten) beschikten Arends en Pel over de betere services: 10-7.

Geen fout

In de finale hadden de Duitser André Begemann en diens Franse partner Albano Olivetti weinig in te brengen. Arends en Pel hadden in de eerste set aan één break voldoende (6-4) en braken in de tweede set drie keer door de opslag van hun tegenstanders. Pas op 5-0 konden Begemann en Olivetti iets terugdoen. Op 5-2 maakte Pel aan serve geen fout.

Arends stond drie keer eerder in een ATP-finale. Twee keer verloor hij aan de zijde van Matwé Middelkoop, met wie hij op Wimbledon de tweede ronde haalde. Met Pel verloor hij eerder dit jaar in Marseille. De Leeuwarder staat nu 77-ste op de wereldranking, Pel twee plaatsen lager. Deze week komen ze uit op het ATP-toernooi in het Zwitserse Gstaad.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport