Pover SC Heerenveen mazzelt met punt tegen FC Twente

 Lindon Selahi van FC Twente en Rodney Kongolo van SC Heerenveen in actie.

Lindon Selahi van FC Twente en Rodney Kongolo van SC Heerenveen in actie. FOTO ANP

Een ronduit pover SC Heerenveen hield zondagmiddag aan de uitwedstrijd tegen FC Twente een punt over. Met de remise (0-0) kwam de ploeg van Johnny Jansen goed weg.

Vrijwel al het gevaar vond immers plaats op de helft van Heerenveen, dat dankzij een goed centraal verdedigingsduo, slordigheid bij Twente en het nodige geluk overeind bleef. Kansen creëerde Heerenveen zelf amper: schoten van Joey Veerman en Siem de Jong werden geblokt door de achterhoede van Twente.

Heerenveen boekte midweeks een uitstekende 3-0 overwinning op Feyenoord, maar in Enschede kwam de ploeg van Johnny Jansen beduidend minder voor de dag. Heerenveen voetbalde passief, wachtte voornamelijk af, zakte ver terug op de eigen helft en grossierde in balverlies.

Nu had dat laatste ook te maken met de spelopvatting van Twente. Het spel van de Tukkers was voor een groot deel gericht op het onschadelijk maken van Joey Veerman, die bij nagenoeg elke aanval van Heerenveen de architect is. Die opzet slaagde heel behoorlijk: Veerman kwam amper in het spel voor.

Kansen voor Twente

Omdat Henk Veerman in de punt van de aanval geen bal vasthield, werd Heerenveen voornamelijk achteruit gedrongen. Het oplettende verdedigingsduo Pawel Bochniewicz-Ibrahim Dresevic ruimde veel voorzetten van Twente weg, terwijl Heerenveen geluk had dat Danilo zijn dag niet had. De clubtopscorer van Twente schoot in de eerste helft voorlangs en miste bovendien een vrije kopkans.

Bovendien was Twente veel te onzorgvuldig, wanneer de ploeg dicht bij het doel van Erwin Mulder kwam. Zo ontsnapte Heerenveen enkele keren in de tweede helft, bijvoorbeeld toen Ramiz Zerrouki verzuimde om een ploeggenoot vrij voor Mulder te zetten.

Treffer Twente afgekeurd

Toch kwam Heerenveen, zo’n twintig minuten voor tijd, op achterstand. Queensy Menig wipte de bal knap over Mulder heen: 1-0. Heerenveen legde zich al neer bij de treffer, maar kwam goed weg omdat Luciano Narsingh in buitenspelpositie bij de goal betrokken was. Scheidsrechter Jeroen Manschot keurde het doelpunt dan ook af.

Veel veranderde er vervolgens niet aan het spelbeeld. Twente bleef met afstand de betere ploeg, viel aan en kreeg via Luka Ilic een enorme mogelijkheid om het duel alsnog winnend af te sluiten. De invaller schoot, amper een paar meter voor het doel van Mulder, echter hoog over.