Popke Popkema uit Nieuwebrug raakte als militair door een losse flodder verlamd en werd een van de succesvolste Friese sporters. 'Hij was geen zielige man in een rolstoel'

Popke Popkema. Een naam als Kick Wilstra, de legendarische ‘wondermidvoor’. Maar Popke Popkema was geen stripheld. Hij kwam uit Nieuwebrug en mag worden beschouwd als een van de succesvolste Friese sporters. Hier het opmerkelijke levensverhaal van Popke Popkema, die als handboogschutter liefst acht olympische medailles won.

Popke Popkema.

Popke Popkema.

Hij werd uitgeroepen tot sportman van het jaar, kreeg een koninklijke onderscheiding opgespeld en ontving uit handen van niemand minder dan Frits Philips een ‘automatische grasmaaier’, ofwel een geit. Popke Popkema liet alle huldeblijken kalm over zich heen komen. Trots maar bescheiden, zo schetsen Jan Popkema in Metslawier en Jannie Verdonk te Utrecht een beeld van respectievelijk zijn broer en haar partner gedurende 39 jaar. Popke Popkema zelf kan nergens meer naar worden gevraagd. Hij koos op 14 april 2003, op 63-jarige leeftijd, voor de dood.

Nieuws

menu