Poolse arts: Jakobsen keert terug op de fiets

Poolse arts: Jakobsen keert terug op de fiets

Poolse arts: Jakobsen keert terug op de fiets ANP

Wielrenner Fabio Jakobsen ademt zelfstandig en kan al zijn ledematen bewegen. De vicedirecteur van het Poolse ziekenhuis waarin de Nederlander ligt, is ervan overtuigd dat Jakobsen terugkeert op de fiets. "Als hij zo'n val overleeft, dan komt hij ook zeker terug in de sport", zei Paweł Gruenpeter tegen Poolse media, nadat Jakobsen uit zijn kunstmatige coma was gehaald. "We zijn heel tevreden met hoe het gaat."

De 23-jarige sprinter uit Heukelum crashte woensdag bij een snelheid van zo'n 80 kilometer per uur, toen hij vlak voor de finish van de eerste etappe in de Ronde van Polen werd klemgereden door Dylan Groenewegen. Jakobsen werd zwaargewond opgenomen in het St. Barbara-hospitaal van Sosnowiec. De renner onderging in de nacht van woensdag op donderdag een vijf uur durende operatie. Hij werd een tijdje in een kunstmatige coma gehouden.

"De patiënt is bij bewustzijn, hij ademt zelfstandig, hij kan al zijn ledematen bewegen en hij kan communiceren. Alleen praten lukt niet", aldus Gruenpeter. Poolse medici weerspreken de geruchten dat Jakobsen na zijn ernstige val gereanimeerd moest worden. De Belgische ploeg Deceuninck - Quick-Step, waar Jakobsen voor rijdt, heeft nog geen update gegeven over de situatie van de renner.