Plichtmatig SC Heerenveen besluit 2020 met nederlaag

FOTO ANP

SC Heerenveen mazzelt lang tegen Feyenoord, maar in de tweede helft brokkelt de blauwe muur voor Erwin Mulder in rap tempo af: 3-0.

Vertwijfeld grijpt Henk Veerman met de handen naar zijn hoofd, zich bewust van de enorme mogelijkheid die hij heeft laten liggen. Pal voor rust krijgt de spits opeens dé kans waar hij de hele eerste helft op wacht, na een enorme flater van Feyenoord-verdediger Eric Botteghin.

Met zevenmijlslaarzen dendert Veerman het strafschopgebied van Feyenoord binnen, zich opmakend voor de specialiteit van het huis: de stiftbal. Tenminste, dat is de bedoeling. Veerman raakt de bal echter totaal verkeerd; weg is de kans.

Het is een van de spaarzame momenten waarop Heerenveen de defensie van Feyenoord aan het wankelen brengt, woensdagavond laat in de Kuip. Veerman weet het, net als zijn ploeggenoten en trainer Johnny Jansen, zichtbaar balend op de bank.

Eenrichtingsverkeer

Maar bovenal is het eenrichtingsverkeer naar het doel van Erwin Mulder. Meerdere keren wordt een achterstand voorkomen door de degelijke keeper, die bovendien voor rust hulp krijgt van de paal en lat.

Zo wordt Heerenveen vanaf het eerste fluitsignaal achteruit gedrongen door Feyenoord. Ronduit verstikkend is de druk in de openingsfase, waarin Heerenveen niet verder komt dan het optrekken van een handbalverdediging voor het strafschopgebied.

Van Hecke ijzersterk

Jan Paul van Hecke bikkelt, blokkeert meerdere schoten en stuurt zijn ploeggenoten aan – maar de ijzersterkte blonde verdediger is bij Heerenveen een van de weinigen die het tempo van Feyenoord kan bijbenen. Voor Joey Veerman geldt uiteraard hetzelfde, terwijl Rodney Kongolo op het middenveld nuttig breekwerk verricht.

Maar goedbeschouwd is het daarmee wel gezegd. Alle goede intenties die er ongetwijfeld zijn ten spijt – de slotwedstrijd van 2020 oogt allemaal zo plichtsgetrouw bij Heerenveen. Laag tempo, weinig beweging zonder bal, weinig hardheid in de persoonlijke duels. Rami Hajal, Benjamin Nygren, Oliver Batista Meier, Ulyusses Llanez om er maar een paar te noemen, het is allemaal zo ontzettend onervaren en licht.

Linssen trefzeker

Nu is Feyenoord normaal gesproken ook niet de tegenstander waartegen Heerenveen de punten moet pakken, zeker niet in Rotterdam. Maar het totale gebrek aan tegenstand is pijnlijk in de Kuip, waar talloze spandoeken zorgen voor een kleurrijk decor.

Een achterstand kan simpelweg niet uitblijven – en die komt er dan ook, al vroeg in de tweede helft. Bryan Linssen zorgt binnen mum van tijd voor de 2-0, waarmee het duel eigenlijk al vroegtijdig is beslist. Lichtpuntje is nog de invalbeurt van Arjen van der Heide. De vleugelaanvaller maakt na een enkelblessure, opgelopen in het begin van het seizoen, zijn rentree.

Heerenveen besluit zodoende de eerste seizoenshelft op de achtste plaats. Het zorgt bij Jansen voor een dubbel gevoel. ,,Voorafgaand aan het seizoen zou je dan zeggen: dat hebben we goed gedaan, zeker na onze moeizame voorbereiding”, aldus Jansen. ,,Maar nu denk ik toch: potver, er had meer ingezeten. Vooral als ik kijk wat we de deze weken hebben laten liggen.”

Versterkingen op komst

Jansen wijst onder meer op het thuisduel met PSV, waarin Heerenveen diep in blessuretijd de gelijkmaker incasseert. Of de uitwedstrijd bij RKC Waalwijk die teleurstellend in 1-1 eindigt, vooral door de vroege rode kaart van Sieben Dewaele.

En toch, zegt Jansen een dag voor het uitduel bij Feyenoord, ziet hij wel degelijk progressie bij zijn elftal. ,,Ik vind dat we, vergeleken met de eerste weken van het seizoen, beter voetballen. Al moeten we daarin nog steeds een stap maken.”

Het geeft aan waar Jansen in 2021, na een kort winterreces, de nadruk op gaat leggen. Hoopgevend is dat hij met een betere selectie gaat werken dan de voorbije maanden. Naast Siem de Jong – de aanvallende middenvelder is vanaf januari speelklaar – is versterking op komst. Heerenveen speurt al langer naar een tweede keeper, een back en een middenvelder. Jansen: ,,Nieuwe impulsen en nieuwe energie. Dat zou geweldig zijn.”

Nieuws

menu