Play-offs in NBA zaterdag verder na drie dagen protest

Play-offs in NBA zaterdag verder na drie dagen protest ANP

De basketballers uit de NBA gaan zaterdag weer aan het werk. Ze weigerden de afgelopen dagen te spelen, omdat ze het aanhoudende politiegeweld in de Verenigde Staten helemaal zat zijn. Na overleg met de competitieleiders, wat leidde tot een aantal concrete actiepunten, gaan de dertien overgebleven clubs weer verder met de play-offs.

De NBA werd woensdag tijdelijk stilgelegd omdat de spelers van Milwaukee Bucks weigerden aan te treden tegen Orlando Magic. Ze besloten de wedstrijd te boycotten, naar aanleiding van het neerschieten van Jacob Blake door een politieagent in de staat Wisconsin. Ook de andere duels uit de play-offs van de NBA werden daarop uitgesteld.

Deze protestactie van de Bucks vond al snel navolging in andere Amerikaanse sporten. Ook in het honkbal, voetbal en ijshockey moesten wedstrijden worden uitgesteld omdat clubs weigerden te spelen.

De play-offs van de NBA in Orlando gaan weer verder nu de spelers concrete afspraken hebben gemaakt met de organisatie. Zo komt er een werkgroep bestaande uit spelers, coaches en bestuurders van de clubs, die zich bezig gaat houden met 'sociale rechtvaardigheid' en gaat pleiten voor hervormingen bij de politie. Ook stellen de basketbalclubs hun stadions beschikbaar als stemlocatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen, op 3 november. Tijdens de play-offs wordt in de tv-reclames ruimte gemaakt om extra aandacht te vragen voor de komende verkiezingen.

Nieuws

menu