Play-offs: de schema's van Friese voetbalclubs

Voetbal. FOTO ANP

Voetbal. FOTO ANP

De competities naderen hun einde. In Friesland kunnen SC Heerenveen en Cambuur hun seizoen glans geven door Europees voetbal te halen en te promoveren naar de eredivisie. Ook op amateurniveau is nog volop spanning.

SC Heerenveen

De doelstelling werd met het bereiken van de play-offs ternauwernood gehaald, maar veel vertrouwen zal SC Heerenveen na de belabberde tweede seizoenshelft niet hebben. FC Utrecht, de nummer vier van de eredivisie, is woensdagavond om 18:30 uur in het Abe Lenstra Stadion de tegenstander. De club verwacht tussen de elf- en twaalfduizend toeschouwers te begroeten. Zaterdag om 18:30 uur is de uitwedstrijd voor de ploeg van coach Jurgen Streppel.

Wint Heerenveen, dan zal het in de finale moeten spelen tegen de winnaar van FC Groningen-AZ en is op donderdag 25 mei om 20:45uur de eerste wedstrijd in Heerenveen. De uitwedstrijd is dan zondag 28 mei om 12:30 uur. De winnaar zal instromen in de tweede kwalificatieronde voor de Europa League.

Cambuur

Een jaar na de degradatie naar de eerste divisie strijdt Cambuur weer om promotie naar het hoogste niveau. De Leeuwarders nemen het in de halve finales op tegen MVV. Donderdagavond (19:45 uur) is in Maastricht de eerste wedstrijd. Zondag speelt Cambuur om 14:30 uur thuis.

Bij winst moet Cambuur tegen de winnaar van het tweeluik tussen Helmond Sport en Roda JC. Die wedstrijden worden op donderdag 25 mei om 19:45 uur en zondagmiddag 28 mei om 14:30 uur gespeeld. De hoogst geplaatste club zal eerst uit en dan thuis spelen. In het geval dat Roda JC en Cambuur de finale halen, speelt Roda JC eerst in Leeuwarden omdat het uit de eredivisie komt.

Harkemase Boys

Voor Harkemase Boys was het een wonderlijk seizoen. De ploeg verloor negen keer op rij en won uiteindelijk toch de tweede periodetitel in de derde divisie. Hoewel ze bij de club vrezen voor promotie , zullen de spelers erop gebrand zijn goed te presteren. De eerste wedstrijd is vanavond (woensdagavond 20:00 uur) thuis tegen UNA, de nummer vijftien van de tweede divisie. Het duel is live te volgen op LC.nl . Zaterdag om 18:00 uur is de return bij UNA. Bij winst moet Harkemase Boys het opnemen tegen de winnaar van FC Lisse-Dongen.

Buitenpost

Zaterdag-eersteklasser Buitenpost strijdt om promotie naar de hoofdklasse. Het won dinsdagavond met 2-3 van Oude Maas - en de afsluitende strafschoppenserie met 6-7. Zaterdag komen de amateurs van Feyenoord, die in de andere poulewedstrijd met 1-2 verloren van Zuidvogels, naar Sportpark De Swadde in Buitenpost. Dinsdag 23 mei is De Zuidvogels de tegenstander. Die wedstrijd wordt ook in Buitenpost afgewerkt.

Wint Buitenpost de poule, dan strijdt het in een finale (uit en thuis) met een andere poulewinnaar om een plaats in de hoofdklasse.