Pieter Weening stopt op 39-jarige leeftijd met wielrennen

Weening stopt op 39-jarige leeftijd met wielrennen ANP

Wielrenner Pieter Weening heeft op 39-jarige leeftijd besloten te stoppen. De gelouterde Fries kreeg onlangs te horen dat zijn contract bij Trek-Segafredo niet wordt verlengd. Hij besloot daarop zijn wielercarrière te beëindigen.

"Ik houd van deze sport en van deze wereld, maar na bijna 20 jaar op de weg neem ik nu rust", zegt Weening. "Ik ga thuis in Neerharen genieten van mijn leven met mijn vrouw en onze twee kinderen. Ik heb wel wat gedachtes en ideeën voor de toekomst, maar het is nu te vroeg om daar iets over te zeggen."

Weening, onder meer winnaar van een Touretappe in 2005, zat aan het begin van dit jaar zonder werkgever nadat Roompot-Charles was gestopt. In juni keerde de Fries terug in het peloton. Hij kreeg een contract tot het einde van het seizoen bij Trek-Segafredo, de ploeg van onder anderen Bauke Mollema, Koen de Kort en de Italiaan Vincenzo Nibali.

Weening ging de Giro d'Italia in als knecht van Nibali, maar hij moest al tijdens de vijfde etappe afstappen als gevolg van een valpartij een dag eerder. De veteraan liep daarbij een hersenschudding op. Weening hoopte daarna de Vuelta te kunnen rijden, maar de dokter schreef hem absolute rust voor. "Toen kwam het besef dat het tijd was geworden om te stoppen. Niet mijn lichaam, maar meer mijn geest vertelde me dat."

Weening reed het grootste deel van zijn carrière voor de voormalige Raboploeg. Hij won in 2011 en 2014 een etappe in de Giro.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport