Pawel Bochniewicz' volgende doel: een basisplaats bij de Poolse nationale ploeg

Pawel Bochniewicz heeft zich in razendsnel tempo aangepast bij SC Heerenveen. Met zijn debuut voor Polen vorige week als bekroning.

Pawel Bochniewicz in duel met Lassina Traoré van Ajax. FOTO ANP

Pawel Bochniewicz in duel met Lassina Traoré van Ajax. FOTO ANP

De kantoormedewerkers van SC Heerenveen keken enigszins verbaasd op in het Abe Lenstra-stadion, midden september. Want daar groette Pawel Bochniewicz, amper een dag bij de club, hen vriendelijk – in het Nederlands welteverstaan.

Het is misschien een detail, een paar woordjes van een vreemde taal zijn snel geleerd, maar het is bovenal een bevestiging van wat Bochniewicz tijdens zijn presentatie aankondigde. ,,Ik wil me zo snel mogelijk aanpassen bij Heerenveen.” En dan is het, weet Bochniewicz, wel zo handig dat je jezelf ook buiten het veld kunt redden.

Het zijn de lessen die de boomlange verdediger opdeed in Italië – waar hij voetbalde voor Reggina en Udinese – en in Spanje, waar hij onder contract stond bij Granada. De 24-jarige Bochniewicz kan zich inmiddels zowel in het Italiaans als Spaans goed verstaanbaar maken.

Hij groeide op in Debica, een middelgrote stad vlakbij Krakau. Bochniewicz verliet als dertienjarige puber zijn ouderlijk huis om te voetballen voor Stal Mielec. Het eerste elftal van die club speelt op het hoogste niveau in Polen.

Na twee seizoenen in de jeugdopleiding van Stal Mielec werd Bochniewicz gescout door Reggina. ,,En dus vertrok ik naar Italië. Natuurlijk was dat moeilijk voor mij. Ik was nog een kind. Maar ik droomde ervan om profvoetballer te worden. Daarom twijfelde ik niet. Deze kans moest ik pakken.”

Hij speelde slechts elf competitiewedstrijden voor Reggina. Maar nog los van de sportieve ervaring, was het Italiaanse avontuur van onschatbare waarde voor zijn persoonlijke ontwikkeling. ,,Ik was nog heel jong, maar heb mezelf uiteindelijk kunnen redden in Italië. Daar heb ik de rest van mijn carrière profijt van. Ik weet wat er wordt gevraagd, als je in een ander land en in een andere cultuur moet presteren. Daarom wist ik dat ik er klaar voor was, toen Heerenveen zich meldde.”

Wekenlang duurden vervolgens de onderhandelingen tussen Bochniewicz’ oude club Gorník Zabrze en Heerenveen. ,,Ik was aanvoerder bij Gorník Zabrze. Ze wilden me niet kwijt”, blikt de verdediger terug. ,,Gerry Hamstra (technisch manager, red.) heeft echt voor me moeten vechten. Ik hoop dat ik zijn vertrouwen kan terugbetalen.”

,,Ik wilde per se naar Heerenveen”, vervolgt Bochniewicz, die voor 3 jaar tekende in het Abe Lenstra-stadion. ,,Heerenveen staat erom bekend dat ze voetballers beter maken – om ze vervolgens na één of twee seizoenen te verkopen aan een grote club. Ik heb voor mijn transfer gesproken met Filip Bednarek, die hier vorig seizoen nog keepte. Hij vertelde alleen maar positieve verhalen.”

Vanaf zijn entree bij Heerenveen, vlak voor de competitiestart, is Bochniewicz een onbetwiste basisspeler. Hij miste nog geen minuut bij de ploeg van Johnny Jansen. Dat is ook in zijn vaderland opgevallen. Bochniewicz debuteerde vorige week voor de Poolse nationale ploeg, die met 5-1 te sterk was voor Finland.

,,Dat was een van de mooiste avonden van mijn leven”, zegt Bochniewicz glimlachend. ,,Het voelt als een kroon op de afgelopen weken, na mijn transfer bij Heerenveen en de basisplaats die ik hier heb veroverd. Mijn volgende doel is om ook bij de nationale ploeg basisspeler te worden. Voor mijn gevoel ben ik goed op weg.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen