Pawel Bochniewicz na vlekkeloos optreden én doelpunt: 'Dit is een droomdebuut'

Voor de wedstrijd tegen Willem II bestudeerde Pawel Bochniewicz op de site Transfermarkt.nl de selectie van SC Heerenveen. Zo wist de nieuweling in elk geval hoe zijn teamgenoten heten.

Pawel Bochniewicz kopt raak: 2-0. FOTO ANP/JEROEN PUTMANS

Pawel Bochniewicz kopt raak: 2-0. FOTO ANP/JEROEN PUTMANS

,,Ik zweer het”, zei de 24-jarige Pool lachend. ,,De meeste jongens kende ik niet van naam. Als je op mijn positie speelt, moet je coachen en iedereen aanspreken. Communiceren ging in het Engels. En links en rechts ken ik al, qua Nederlands. Bovendien: de voetbaltaal spreken alle jongens op het veld.”

Lees ook PREMIUM | SC Heerenveen is als herboren bij competitiestart: 'Dit is toch top?'

De centrale verdediger (1,94 meter) trainde in aanloop naar de wedstrijd pas twee keer mee, maar speelde vlekkeloos én maakte met een knappe kopbal de bevrijdende tweede treffer. Vrijdag hadden hij en Joey Veerman nog geoefend op corners. Toen kopte Bochniewicz de bal in de rechterhoek. Nu in de linker.

,,En deze keer was het een vrije trap. Joey legde de bal perfect op mijn hoofd. Dat was nog niet makkelijk.”

In Polen speelde Bochniewicz dit prille seizoen ook al drie wedstrijden. ,,Ik stond al op twee goals. Dit is mijn derde dit seizoen. Zo goed was ik in het verleden echt niet in scoren. Dan kreeg ik de kansen wel, maar maakte ik ze niet af. Ik had tegen Willem II trouwens nog eentje moeten maken.”

'Ik heb geen defensieve fouten gemaakt'

Het leek alsof hij al jaren deel uitmaakt van het team. ,,Het zag er vanaf de kant misschien gemakkelijk uit, maar dat was het niet. Ik ben tevreden over de winst en het doelpunt. Ik heb niks bijzonders gedaan, maar dat is juist goed. Ik heb geen defensieve fouten gemaakt. Het is een droomdebuut.”

Bochniewicz, in jongere jaren actief bij Reggina en Udinese in Italië en het Spaanse Granada, voetbalde de afgelopen seizoenen in zijn vaderland bij Gornik Zabrze.

,,Ik wil bij Heerenveen een betere speler worden en groeien met het team”, zei hij. ,,Iedereen weet dat de eredivisie voor voetballers een springplank kan zijn naar de beste competities.”

Van Bergen haakt af in warming-up

Net als Bochniewicz kon Couhaib Driouech zijn geluk niet op. Hij hoorde tijdens de warming-up dat hij zou spelen in plaats van de geblesseerde Mitchell van Bergen. ,,Toen gierden de zenuwen opeens door mijn lijf”, zei de achttienjarige debutant. Hij legde zoveel energie in de wedstrijd dat hij in de tweede helft uitviel met kramp.

Driouech werd in 2016 jeugdspeler van Heerenveen. Hij kwam over van IJVV Stormvogels uit IJmuiden, de stad waar zijn opa een halve eeuw geleden als gastarbeider uit Marokko belandde.

In de voorbereiding trainde Driouech steeds mee. Hij kreeg ook de nodige speeltijd in oefenwedstrijden. ,,Het was mijn doel om soms mee te trainen met het eerste en mezelf te laten zien bij de Onder-21. Het kan snel gaan. Er moet nog veel gebeuren, maar dit nemen ze me niet meer af.”

Espejord keert mogelijk terug naar Noorwegen

Runar Espejord, tegen Willem II afwezig wegens keelklachten, keert mogelijk terug naar zijn oude club Tromsø. De Noorse club wil de spits er graag weer bij hebben. Espejord is sinds zijn komst naar Heerenveen in januari nog niet topfit geweest. Henk Veerman is de onbetwiste eerste keus in de punt van de aanval.

Voor het uitduel met Fortuna Sittard kan trainer Johnny Jansen zaterdag voor het eerst beschikken over verdediger Jan Paul van Hecke (gehuurd van Brighton & Hove Albion).

De Amerikaanse aanvaller Ulysses Llanez, die op huurbasis overkomt van VfL Wolfsburg, heeft eerst nog een werkvergunning nodig.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
SC Heerenveen