Patrick Roest verslaan wordt nog een hels karwei

Ze waren onder de indruk van het geweld waarmee Patrick Roest de 5 kilometer reed, maar zich neerleggen bij de suprematie doen Sven Kramer en Jorrit Bergsma niet.

Patrick Roest hijgt uit na de 5 kilometer.

Patrick Roest hijgt uit na de 5 kilometer. FOTO ANP/VINCENT JANNINK

Wat Patrick Roest zondag in Heerenveen liet zien, was bijna onmenselijk. ,,Ik wist niet dat dit mogelijk was in Thialf’’, concludeerde Roest zelf ook na zijn indrukwekkende baanrecord van 6.05,14. ,,Drie seconden eraf, dat is een mooi stapje.’’ Toen hij in de B-groep de Noor Hallgeir Engebratsen, weliswaar met een kwartetstart, 6.09,21 zag klokken, wist Roest voldoende. ,,Dit kan wel eens een snelle dag worden.’’

Dat werd het. De concurrentie werd verpletterd. Sven Kramer eindigde als tweede in 6.11,80, Jorrit Bergsma moest genoegen nemen met de vijfde tijd. Zijn 6.14,83 was langzamer dan die van Marwin Talsma in de B-groep (6.13,18). ,,Ik ga er niet van uit dat ik dit weekeinde al op mijn best was’’, waarschuwde Roest alvast.

Grootste vorm

Kramer weet wat hem te doen staat, wil hij over drie weken kans maken op de wereldtitel. Hij heeft zijn allerbeste vorm nodig. ,,Dat wist ik foar hjoed ek wol. It wurdt koartdei, mar sis noait noait. Ik haw ek al 6.06 riden op in leechlânbaan.’’

Over zijn eigen race was Kramer gematigd tevreden. Hij mist wedstrijdritme. ,,Sjochst dat oaren al in EK hân ha. It wie best in goeie race, myn rapste fan it seizoen. Foar no is it goed, mar it moat yndie noch in stik hurder.’’ De Heerenvener toonde zich ook realistisch. ,,As Patrick sa rydt, is hy muoilik te kloppen.’’ 

Die mening deelde Jorrit Bergsma. ,,Hy is yn grootse foarm, yndrukwekkend, hear’’, concludeerde de Boarnster. ,,Dit giet rjochting it Nederlânsk rekôr.’’ Dat is al sinds november 2007 in handen van Sven Kramer. Die reed in Calgary 6.03,32.

Er is werk aan de winkel, wist Bergsma. Na een weekje fietstraining in Limburg stapte hij dinsdag weer op het ijs. Fysiek is hij in orde, maar technisch klopte het nog niet. ,,Dat kin te krijen ha mei dy wike sûnder iis, dus ik meitsje my noch gjin soargen. It WK is in oare wedstriid.’’ Roest is topfavoriet, dat kan druk met zich meebrengen. ,,Mar as hy dit docht op it WK, wurdt it dreech.’’

Imponerende sprint

Bergsma hielp een dag eerder met het neutraliseren van elke ontsnappingspoging nog mee aan de zege van Arjan Stroetinga bij de massastart. Die laatste deed het beste wat hij kon doen om bondscoach Jan Coopmans te doen besluiten hem op te stellen voor de massastart bij het WK. ,,Mear kin ik net dwaan’’, wist de routinier uit Oldeberkoop na zijn imponerende eindsprint.

Komend weekeinde moet Stroetinga toekijken hoe Victor Ramler het er met Bergsma vanaf brengt. Het koppel Bergsma/Stroetinga heeft zich echter al veel vaker bewezen. ,,Yn prinsipe sit ik der net oer yn’’, concludeerde Stroetinga.

Thomas Krol deelde met winst op zowel de 1000 als 1500 meter mee in de Nederlandse feestvreugde. Dai Dai Ntab deed dat door het winnen van de eerste 500 meter. De Rus Artjom Arefjev voorkwam met zijn zege op de tweede 500 meter een volledig oranje feestje.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport