Patat mayo

Ik ben een man van tradities. Gourmetten op pakjesavond bij mijn ouders, het kerstdorp opbouwen op 6 december, met het gezin naar Canarische Eilanden in de herfstvakantie, net een biertje te veel drinken op de zaterdag van de feestweek.

Johan Stobbe.

Johan Stobbe. FOTO ANNET EVELEENS

Of met mijn maat op zaterdag naar het eerste van de plaatselijke vv en dan voor rust een rondje linksom rond het veld lopen en na de pauze in omgekeerde richting. Beide keren overigens snel genoeg om voor het eindsignaal in de kantine te staan.

Een grote patat mayo met collega’s bij een schaatstoernooi in Thialf is ook zo’n mooie. Tradities geven houvast. Een veel minder leuke traditie is de afgelopen maanden geboren. Die van strepen zetten door tradities. Alleen het kerstdorp opbouwen staat nog overeind, de rest is doorgestreept. Met potlood, want anders is het zo definitief.

Ik ga er alles aan doen om dit weekeinde een streep weg te gummen

Maar ik ga er alles aan doen om dit weekeinde een streep weg te gummen. Er wordt weer geschaatst. Waar heel veel sporten stilliggen, mogen de schaatsers onder strikte voorwaarden hun NK afstanden afleggen. Ik mag erbij zijn, als ik tenminste voldoe aan alle criteria die in het 23 kantjes tellende protocol zijn opgenomen.

Het zal anders zijn. Coaches die niet mogen schreeuwen, lege tribunes, een gesloten restaurant. ,,We mogen in onze handjes knijpen dat we nog wedstrijden mogen rijden’’, zei Ireen Wüst in aanloop naar het toernooi. Maar de schaatsers zijn hun structuur kwijt, elke dag is het improviseren. ,,We proberen er het beste van te maken’’, vulde coach Gerard van Velde aan.

Zo is dat. Ga ik ook proberen. Het is even anders. Normaal kijk ik voor zo’n toernooi nog even in mijn tas of er genoeg pennen inzitten. Deze keer is de belangrijkste vraag of er wel genoeg mondkapjes mee naar Thialf gaan. En of de Coronamelder-app wel op mijn telefoon staat, ook zo’n dringend advies.

Die staat er. Naast de belangrijkste app op mijn telefoon, die van Thuisbezorgd. Want als er een traditie is waaraan ik wil vasthouden is dat wel die grote patat mayo van vanmiddag. Er zal toch zeker wel een patatbakker coronaproof kunnen bezorgen bij de poort van Thialf? Het zou een opsteker zijn om een keer een streep te kunnen wegpoetsen. Er moet een beetje houvast terug.

johan.stobbe@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Column