Oud-wielrenner Raas geeft openheid in boek 'De Raboploeg'

Oud-wielrenner Raas geeft openheid in boek 'De Raboploeg' ANP

Oud-wielrenner en ploegleider Jan Raas vertelt in het boek ‘De Raboploeg’ voor het eerst uitgebreid over de bewogen periode waarin hij leiding gaf aan de wielerploeg die werd gesponsord door de Rabobank. Over de breuk met die ploeg hulde de Zeeuw zich 18 jaar lang in stilzwijgen, maar journalist Maarten Kolsloot kreeg hem aan het praten, meldt uitgeverij Inside. Het boek verschijnt woensdag.

Raas vertelt over het transferbeleid van zijn team, de moeizame samenwerking met de Rabobank, zijn kennis over dopinggebruik in het peloton en over de tegenvallende sportieve prestaties van zijn ploeg. Ook vertelt hij over zijn visie op de transfer van Michael Rasmussen, de Deense wielrenner die tegen de wens van de ploegbaas naar Rabobank kwam en die in 2007 als geletruidrager uit de Tour de France werd gezet vanwege dopingverdenkingen.

\u0009\u0009

Een vraag die aan bod komt in het boek: wanneer wist de ploegbaas eigenlijk dat in het peloton epo werd gebruikt? „Het jaartal weet ik even niet meer,” zegt Raas. „Maar het was op het moment dat renners naar Milaan-Sanremo gingen zonder een voorbereidingskoers te rijden en vervolgens vooraan reden. Hé, in sprookjes heb ik nooit geloofd.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Tour de France