Oud-schaatscoach Ab Krook (76) overleden: 'De schaatswereld verliest een bevlogen professional'

Oud-schaatscoach Ab Krook (76) overleden ANP

Oud-schaatsbondscoach Ab Krook is dinsdagavond overleden aan de gevolgen van een herseninfarct. Hij is 76 jaar geworden. Zijn familie heeft dit bekend gemaakt.

Krook, zelf ooit schaatser in de subtop, werd in 1977 voor het eerst bondscoach. Hij stond jarenlang aan het roer bij achtereenvolgens het Nederlandse vrouwenteam, West-Duitsland en de Nederlandse mannenkernploeg.

In die hoedanigheid begeleidde hij onder meer Annie Borckink en Bart Veldkamp naar een gouden medaille op de Olympische Spelen in respectievelijk 1980 en 1992. In 2006 werd Krook benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Zelf noemde hij dat later één van de mooiste momenten uit zijn sportieve leven.

Later werd Krook topsportcoördinator bij de KNSB, onder meer tijdens de Spelen van Turijn. Sinds een aantal jaar vervulde Krook geen functies meer in het schaatsen.

‘Zeer betrokken’

,,Zijn overlijden stemt ons triest. De schaatswereld verliest in Ab Krook een bevlogen professional”, reageert Herman de Haan, directeur-bestuurder van de KNSB. ,,Ab toonde zich ook na zijn pensionering zeer betrokken bij het topschaatsen en sprak daar met veel kennis over. Wij wensen zijn vrouw Ineke veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.”

Krook hield er volgens eigen zeggen gedurende zijn loopbaan een ongezond werkschema op na, dat in het schaatsseizoen haast geen vrije tijd toeliet. ,,Dat ligt ook aan mezelf. Mijn privéleven is aangepast aan mijn werk. In de winter ben ik minder aanspreekbaar. Vrienden en familieleden weten dat. Hoewel ik veel waarde hecht aan familiecontacten, hoeven ze in de winter niet op me te rekenen.”

Krook werd in eind 2018 al eens getroffen door een herseninfarct. Na een onverwacht goed herstel kreeg hij onlangs voor de tweede maal een herseninfarct. Hij zal in besloten kring worden begraven..

Nieuws

menu