Oud-bondscoach Vera Pauw doet schokkende onthulling. 'Ik ben als jonge speelster verkracht door KNVB-official'. Lees hier haar volledige verklaring

Heftige onthullingen van Vera Pauw, waarin KNVB-officials worden genoemd

Vera Pauw, voormalig topvoetbalster en voormalig bondscoach van de Oranje Leeuwinnen, heeft vrijdagavond een statement uitgegeven, waarin ze aangeeft in het verleden slachtoffer te zijn geweest van seksueel geweld door hoge voetbalfunctionarissen.

Pauw (59), thans bondscoach van de Ierse vrouwenploeg, stelt dat ze als jonge voetbalster het slachtoffer is geweest van verkrachting door een ’prominent’ voetbalofficial. Uit een interview in NRC blijkt dat het zou gaan om een veertien jaar oudere voetbaltrainer, die tegen haar wil seks met haar zou hebben gehad in haar woning in Utrecht.

Het feit, daterend uit 1986, is inmiddels verjaard. Tegenover NRC ontkent de door Pauw beschuldigde coach, dat er sprake is geweest van seksueel overschrijdend gedrag. Hij erkent wel dat hij een affaire heeft gehad met Pauw, maar volgens hem is er niets onoorbaars gebeurd.

Pauw deelde vrijdag haar verklaring op Twitter:

De voetbalcarrière van Vera Pauw:

1984: Debuut Nederlands vrouwenelftal
1988: Eerste Nederlandse vrouw met profcontract bij Italiaanse Modena
2004: Bondscoach Nederlands vrouwenelftal
2005: Eerste vrouw met diploma Cursus Coach Betaald Voetbal
2007: Start Eredivisie vrouwen
2009: Halve finale EK-vrouwen
2010: Directeur vrouwenvoetbal Rusland
2017: Bondsridder KNVB
2019: Bondscoach Ierland

Ook maakt Pauw in het statement melding van twee aanrandingen door andere Nederlandse voetbalfunctionarissen. Ze zegt: ,,Gedurende 35 jaar heb ik het misbruik voor mezelf gehouden. Ik heb toegestaan dat de herinnering eraan mijn leven heeft gecontroleerd, mij heeft vervuld met dagelijkse pijn en walging en mijn gevoelsleven heeft gedomineerd”.

Pauw geeft aan recent aangifte te hebben gedaan bij de politie van het seksuele geweld, nadat de KNVB niet tot een bevredigend antwoord heeft kunnen komen op een interne melding over het misbruik, die door Pauw is gedaan. Ze geeft daarover aan: „De afgelopen jaren heb ik geprobeerd mijn zaak op een redelijke manier gehoord te krijgen bij de voetbalbond in Nederland, maar zonder succes. Sommige mensen houden mijn verkrachting liever stil, dan dat ze de steun bieden die ik nodig heb met het wereldkundig maken van dit verhaal. Ik kan het delen van die stilte niet langer volhouden.”

Reactie KNVB

De voetbalbond volgde na de verklaring van Pauw snel met een eigen statement: „Bij de KNVB zijn we zeer geschrokken van de ervaringen uit een niet recent verleden waar Vera Pauw ons vorig jaar in een gesprek over heeft verteld.”

De bond vervolgt: „Naar aanleiding hiervan hebben we gezamenlijk besloten om onderzoek te laten doen. Vera wilde dit laten uitvoeren door Verinorm, een onafhankelijk onderzoeksbureau dat gespecialiseerd is in sociale veiligheid. Vervolgens heeft de KNVB Verinorm de opdracht gegeven. De onderzoeksvragen zijn door Verinorm met Vera gecommuniceerd en daarna is door dit bureau gesproken met 22 betrokkenen, waarvan er 18 door Vera zijn aangedragen. Er heeft uitgebreid hoor en wederhoor plaatsgevonden. Aangezien een aantal zaken destijds door betrokkenen verschillend is beleefd, was waarheidsvinding en het in kaart brengen van feiten en omstandigheden het enige doel van het rapport, dat alleen door Vera, Verinorm en de KNVB besproken zou worden. Het rapport is echter toch (buiten ons om) in de publiciteit gebracht.”

Het voetbalorgaan beseft dat het de kwestie niet goed heeft afgehandeld. „Uit dit onafhankelijke onderzoek blijkt dat de KNVB een aantal zaken anders had moeten aanpakken. Zo is Vera in het verleden helaas geconfronteerd met een aantal (inschattings)fouten en schadelijke opmerkingen van (oud-)KNVB-medewerkers. Verinorm heeft met het onderzoek ook geconstateerd dat hier geen plan of beleid van de KNVB achter zat.”

Over de bevindingen van het onderzoek wordt bovendien gezegd: „Verder stellen de onderzoekers dat de KNVB onvoldoende alert is geweest op de eerste signalen van Vera in 2011 over seksueel grensoverschrijdend gedrag. In het rapport staat dat deze signalen waren verhuld, maar dat mag geen excuus zijn als een dergelijk thema op wat voor manier dan ook ter sprake komt. Vanuit de KNVB is hier destijds niet scherp genoeg op gereageerd. In een later gesprek hierover (2017), heeft Vera ons expliciet gevraagd geen actie te ondernemen. In het kader van het onderzoek van Verinorm, is de melding van seksueel misbruik expliciet aan de orde geweest en daarbij ook de stappen die vandaag de dag onmiddellijk aan de orde zijn: aangifte doen bij de politie en/of melding doen bij het ISR. Na overleg tussen Verinorm en Vera – nadat alle voors en tegens zijn afgewogen – is door Vera besloten dit onderwerp niet verder uit te diepen. Wij hebben die keuze gerespecteerd. De intentie daarbij was om Vera te beschermen, maar we hadden toch nog andere wegen moeten bewandelen.”

De KNVB hoopt opnieuw met Pauw om de tafel te kunnen over de zeer pijnlijke kwestie: „De fouten die in het rapport worden benoemd erkennen we en hadden haar niet mogen overkomen. Het is onacceptabel dat Vera destijds niet de veilige werkomgeving heeft ervaren waar ze recht op had. In het persoonlijk contact met Vera hebben wij ervaren dat deze situatie helaas zeer veel impact op haar heeft en dat spijt ons. We willen zo snel mogelijk maar wel uitermate zorgvuldig de aanbevelingen uit het rapport intern en met Vera bespreken zodat we acties kunnen uitzetten. Ook met het oog op herstelbemiddeling.”

Nieuws

menu