Organisatie Gold Race zet in op compacte versie

Organisatie Gold Race zet in op compacte versie ANP

Koersdirecteur Leo van Vliet gaat er vooralsnog van uit dat de Amstel Gold Race dit jaar wel kan worden verreden. Van Vliet mikt daarbij op een wedstrijd over een compact parcours van zo'n 18 kilometer, vergelijkbaar met de alternatieve route die voor 10 oktober van het afgelopen jaar was voorzien. "We zijn druk bezig lijntjes te leggen met alle instanties om niet voor verrassingen komen te staan", zegt de oud-renner, die afgelopen najaar zag hoe in België wel gewoon gekoerst werd.

Probleem was de aanwezigheid van bewoners en bedrijven langs het parcours dat over de Cauberg, Geulhemmerberg en Bemelerberg leidt. Twee weken voordat afgelopen najaar de klassieker uit de WorldTour alsnog zou worden gehouden, kwam er een publieksverbod bij sportwedstrijden. Van Vliet kon niet garanderen dat omwonenden en bezoekers van bijvoorbeeld hotels ter plekke binnen zouden blijven. "We moeten er nu voor zorgen dat we niet tot het laatste moment wachten om bijvoorbeeld te weten wat de burgemeesters en andere lokale instanties ervan vinden. We gaan in ieder geval voor een wedstrijd op een parcours dat makkelijk af te sluiten is voor bezoekers van buiten. Er zal geen sprake zijn van een VIP-dorp of iets dergelijks."

De omwonenden zijn ongeveer duizend mensen in totaal, er zijn ook enkele vakantieparken, hotels en restaurants langs het parcours. "Die hebben we vorig jaar al benaderd en ze waren toen heel positief en meegaand. We proberen nu ook naar alle omwonenden zo goed mogelijk te communiceren."

De Amstel Gold Race, zowel voor de mannen als de vrouwen, wordt verreden op zondag 18 april. Vorig jaar kon de koers in het voorjaar niet worden verreden nadat het coronavirus de hele sport had stilgelegd, waarna ook de alternatieve datum door maatregelen niet haalbaar bleek.

Nieuws

menu