Oranje heeft na 'briefje van Koeman' opnieuw wonder nodig

Oranje heeft na 'briefje van Koeman' opnieuw wonder nodig ANP

Het leverde op een veiling liefst 35.000 euro op, het zogenoemde 'Briefje van Koeman'. In de uitwedstrijd tegen Duitsland in de Nations League stond een late omzetting van de bondscoach, nu bijna twee jaar geleden, aan de basis van de gelijkmaker van Virgil van Dijk: 2-2. Het Nederlands elftal plaatste zich daardoor alsnog voor de finaleronde van het nieuwe landentoernooi. Woensdag heeft het Oranje van Frank de Boer opnieuw een wonder nodig om alsnog als eerste in de poule te eindigen en de 'Final Four' te halen.

Koeman kreeg het briefje in zijn handen geduwd door assistenten Kees van Wonderen en Dwight Lodeweges. Heel ingewikkeld was de boodschap niet. Na de 2-1 van Quincy Promes in de 85e minuut was het plan om centrale verdediger Virgil van Dijk naar voren te schuiven om de gelijkmaker te forceren. Rechtsback Kenny Tete kreeg het briefje in handen geduwd en via via kwam het in de handen van Van Dijk.

De lange aanvoerder won als extra spits in de laatste minuut van de reguliere speeltijd eerst een kopduel en verscheen enkele tellen later in het strafschopgebied om de bal na een voorzet van Tonny Vilhena langs doelman Manuel Neuer te schieten.

Het zat Koeman die avond mee in Gelsenkirchen. Het was niet voor het eerst dat Oranje onder zijn leiding na een wat matige eerste helft, mede door tactische omzettingen, een veel sterkere tweede helft speelde.

De nieuwe bondscoach De Boer zag zondag het tegenovergestelde gebeuren. Nederland maakte in de Johan Cruijff ArenA in de eerste helft met vlot, aanvallend voetbal indruk tegen Bosnië en Herzegovina. Na een ruststand van 2-0 volgde een veel mindere tweede helft. Het werd 3-1.

"Zeker de eerste 35 minuten waren goed. We speelden in een hoog tempo. Er was veel diepgang zonder bal. Dat maakte het moeilijk te verdedigen. Ik was blij met de manier waarop we de bal wilden veroveren", zei De Boer, die vooral ook opgelucht was dat hij in zijn vijfde wedstrijd als bondscoach zijn eerste overwinning kon vieren.

De zege leverde Oranje bovendien, zo goed als zeker, een beschermde status op bij de loting in december voor de kwalificatie van het wereldkampioenschap van 2022. Om zijn eerste periode als bondscoach helemaal succesvol af te sluiten en groep 1 van de A-divisie van de Nations League alsnog winnend af te sluiten, heeft De Boer vermoedelijk meer nodig dan alleen een briefje en geluk. Onder Koeman had Oranje het in het laatste duel zelf in de hand. Een zege op Polen volstaat nu alleen als koploper Italië niet weet te winnen bij Bosnië en Herzegovina.

Nieuws

menu