Oranje bezorgt bondscoach De Boer nog geen slapeloze nachten

Oranje bezorgt bondscoach De Boer nog geen slapeloze nachten ANP

Het verloren oefenduel met Mexico (0-1) en het schamele gelijkspel van zondag tegen Bosnië en Herzegovina (0-0) hebben Frank de Boer nog geen slapeloze nachten bezorgd. "Ik slaap in het begin vrij goed, maar begin daarna wel te draaien", bekende hij op zijn laatste persconferentie voor het uitduel met Italië in de Nations League. "Maar dan heb ik wel mijn uurtjes gepakt."

De bondscoach van Oranje staat altijd onder druk, stelde de opvolger van Ronald Koeman in het stadion van Atalanta Bergamo. "Voor mij zou het geen ideale start zijn als we van Italië verliezen. Maar onze groep in de Nations League ligt nog wijd open met Italië op vijf punten en wij en Polen op vier punten. Als we winnen van Italië, en daar gaan we van uit, dan ziet de wereld er weer heel anders uit."

De Boer benadrukte voor de krachtmeting met de viervoudig wereldkampioen dat het Nederlands elftal niet zo maar over tegenstanders heen loopt. Hij zag Oranje vlak voor zijn aanstelling als bondscoach allesbehalve schitteren tegen Polen (1-0) en Italië (0-1). "Tegen Polen was het normaal en tegen Italië een stuk minder", zei hij.

Makkelijker

De 112-voudig international had het zich iets makkelijker kunnen maken door vorige week tijdens het oefenduel met Mexico zijn sterkst mogelijke elftal op te stellen. "Maar drie duels in acht dagen is veel", stelde hij. "Ik moet dan niet aan mezelf denken maar aan de spelers. Die jongens hebben een druk programma en ik hoop ze volgend jaar allemaal te gebruiken op het EK. Dus je calculeert dan in dat het loopt zoals het loopt."

"We denken altijd dat Nederland zo maar over elk land heen loopt, maar dat is niet zo", benadrukte De Boer. "Er zijn steeds minder kleine landjes, dat heeft Bosnië wel bewezen. Tegen ons, maar ook tegen Italië", doelde hij op een gelijkspel van 1-1. "We speelden zondag geen topwedstrijd tegen Bosnië maar we kregen zeker vijf goede kansen om te winnen. Bij de vorige bondscoach scoorden we vaak een belangrijke goal in de laatste minuten. Geluk dwing je ook af. Ik kan me nog een uitduel met Duitsland herinneren met een briefje en twee goals in de laatste minuten. Die Duitsers snappen nog steeds niet hoe ze toen gelijk hebben kunnen spelen", verwees hij naar een gelijkspel van 2-2. Als Frenkie en Ryan in de slotfase hadden gescoord tegen Bosnië, dan zaten we hier heel anders."

De Boer kan tegen Italië weer een beroep doen op Memphis Depay, die terugkeert van een schorsing. Marten de Roon ontbreekt vanwege de gele kaart die hij zondag tegen Bosnië kreeg. Teun Koopmeiners of Donny van de Beek zal hem vervangen.

Nieuws

menu