Op deze dag

Kun je middenin een lockdown eigenlijk nog dingen ondernemen waar je gelukkig van wordt? In een mismoedige bui bekeek ik foto’s van exact een jaar geleden. Ik hoefde ze niet op te zoeken, mijn telefoon had ze al voor me klaargezet. ‘Op deze dag’ stond erbij.

Johann Mast.

Johann Mast. FOTO ANNET EVELEENS

Ik was in Londen, op deze dag in 2020. Een jaar geleden nog maar, het leken er drie. Ik zat samen met een vriend in een vol stadion. Links van ons zat een Chinees stel, rechts een ander exotisch gezelschap. Nu en dan raakte mijn winterjas die van de onbekende man naast me. Hij keek me dan vrolijk aan en riep van heel dichtbij: ‘Go Arsenal!’

Bij de uitdrukking ‘Britse variant’ dachten we nog aan lange ballen naar voren. Niet aan enge, veel te snel om zich heen grijpende virusmutaties.

Mondkapjes waren dingen die men in Mash en St. Elsewhere droeg. Ik had er nog nooit eentje opgezet. Dus ook niet op die avond na Arsenal – Sheffield United. We stonden in een volle pub en de al wat aangeschoten voetbalfan uit Sheffield met wie ik aan de praat was geraakt, moest dichtbij mijn oor komen om zich verstaanbaar te maken.

Eigenlijk, zo verklapte hij, was hij supporter van Sheffield Wednesday, die andere club uit zijn woonplaats. Hij had die middag alleen maar in het stadion van Arsenal gezeten om zijn vriend, een United-fan, gezelschap te houden.

Omdat ik uit Nederland kwam, wilde hij me graag vertellen hoe zijn all-time favoriete buitenlander in dienst van Wednesday heette. ,,Gerald Sibon’’, riep hij met een gelukzalig gezicht. ,,Brilliant striker.’’

Ik besloot een geintje uit te halen. Eerder die maand had ik Sibon via FaceTime geïnterviewd. Hij werkte als assistent-trainer in Australië. Ik pakte mijn telefoon en stuurde hem een whatsappje: ‘Hoi Gerald, ik sta naast je grootste fan uit Engeland. Hij groet je’.

In Adelaide was het ochtend. Sibon was net wakker en reageerde meteen: ‘Leuk, leuk! Groeten terug’.

De Sheffield Wednesday-fan had al die tijd over mijn schouder meegekeken. Zijn mond viel open. Was het werkelijk de grote Sibon die, as we spoke, aan het appen was? Ik knikte bevestigend, we proostten. Zijn avond kon niet meer stuk.

Kun je middenin een lockdown dingen ondernemen die je blij maken? Ik denk het. Reminiscing noemen de Engelsen het, herinneringen ophalen. Die draag je altijd bij je. Ze helpen.

johann.mast@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Column