Ook competities topamateurs worden niet hervat: teams kunnen regionale competitie gaan spelen

Harkemase Boys in het bekerduel tegen Flevo Boys.

Harkemase Boys in het bekerduel tegen Flevo Boys. Foto: Jilmer Postma

De KNVB heeft de routekaart voor de hervatting van het amateurvoetbal aangepast naar aanleiding van de verlenging van de coronamaatregelen. Het betekent dat ook de seniorencompetities van het veldvoetbal in de categorie A niet door kunnen gaan.

Voor de jeugd- en zaalcompetities in de categorie A houdt de bond de opties open. De A-categorie van het veldvoetbal beslaat de eerste elftallen van de Tweede Divisie tot en met de 5e klasse. Dit houdt in dat ook de Friese topamateurs hun competitie niet af kunnen maken. Er vindt in deze competities dus geen promotie en degradatie plaats, de indeling voor het seizoen 2021/’22 wordt gebaseerd op de indeling van het afgelopen seizoen.

Door de verlenging van de maatregelen is er volgens de KNVB geen mogelijkheid meer om de eerste seizoenshelft van de competitie uit te spelen (een voorbereidingsperiode van 4 à 5 weken en een startdatum van 10 en 11 april).

Ook de teams uit categorie A kunnen nu in de KNVB Regio Cup gaan spelen: regionale competities zonder promotie of degradatie. Begin maart start de voetbalbond een inventarisatie onder alle teams in de categorie A over deelname aan deze Regio Cup. Alle teams in de categorie B veld-, zaal- en pupillenvoetbal gaan al over naar de KNVB Regio Cup.

Jeugd- en zaalvoetbal in categorie A kan hoop houden op hervatting

De jeugd in categorie A kan nog hoop houden op een hervatting van de competitie: zijn mogen op dit moment al trainen, dus is er een kortere voorbereidingstijd nodig voor de wedstrijden. Als richtdatum houdt de KNVB voor jeugdteams aan dat zijn vanaf 24 maart zonder beperkingen kunnen trainen, voor onder 23-teams vanaf 17 maart.

Ook voor het zaalvoetbal in de categorie A senioren blijft een herstart van de competities tot de mogelijkheden behoren. Voor het zaalvoetbal geldt een uiterste startdatum van 19 april. Vanaf 22 maart moeten in dat geval de zaaltrainingen kunnen starten.