Ontketend Cambuur herstelt jaar na dato de orde

Exact een jaar nadat SC Cambuur zich stuk liep op een Deventer muur wist ze die zaterdag ongenadig hard te slopen. De winst op Go Ahead Eagles was er een met meerdere bijzondere verhalen.

Tom Boere (l.), hier in duel met Gerrit Nauber van Go Ahead Eagles, was met twee treffers van grote waarde voor Cambuur.

Tom Boere (l.), hier in duel met Gerrit Nauber van Go Ahead Eagles, was met twee treffers van grote waarde voor Cambuur. Foto ANP/ROY LAZET

Het was de openingsfase na rust waarin Cambuur zich ontpopte tot een elfmansdestructiebedrijf. Met de ene na de andere sloopkogel richtte ze Eagles gedecideerd te gronde, de opponent daarmee reducerend tot een figuurlijk pakketje schroot dat voor recycling terug de bus in kon richting Deventer. Tussen de 50ste en 56ste minuut ging het in sneltreinvaart van 1-1 naar 4-1 in Leeuwarder voordeel.

Was het dan totale dominantie in het voor de derde thuiswedstrijd op rij kolkende Cambuurstadion? Nee, maar dat vraagt of eist ook niemand van de Leeuwarders in de eredivisie. Of zoals verdediger Marco Tol het na afloop verwoordde: ,,Het spel was misschien niet altijd even goed, maar het was wél genieten. Hier in Leeuwarden gebeurt altijd wat, er is altijd spektakel. Houden zo.” Grijnzend: ,Zolang we dan maar wel winnen.”

Extra glans

Dat het gebeurde in een doelpuntenfestijn tegen uitgerekend Eagles gaf de drie punten extra glans. Bij Cambuur waren ze naar eigen zeggen nog niet vergeten hoe de ploeg uit Deventer afgelopen seizoen de luis in de kampioenspels was. Drie keer strooide Eagles toen namelijk zand in de motor van de altijd zo goed lopende Leeuwarder scoringsmachine. Bijvoorbeeld op 11 september 2020, in de 0-2 thuisnederlaag van Cambuur tegen een ultra-defensief Deventer collectief. Maar dit jaar, bizar genoeg opnieuw op 11 september, was alles anders.

,,Toch hadden we het de eerste helft best wel lastig”, zag spits Tom Boere. ,,We kregen de druk er niet helemaal goed op.” Eagles kwam zelfs op voorsprong door Luuk Brouwers, na een door de VAR goedgekeurde goal. Het was Boere zelf die nog voor de pauze de 1-1 raak kopte. ,,We wisten dat er in de tweede helft een tandje bij moest, ook tactisch. Dat hebben we gedaan.”

Zijn gelijkmaker vormde de opmaat voor de zes minuten waarin Cambuur de stand op z’n kop zette. Boere scoorde zelf na rust de 2-1. Het betekende twee goals op één avond en daarmee ook zijn eerste succes in de competitie namens de Leeuwarders. ,,Scoren is altijd fijn.” En, zo wist hij: zéker nu Cambuur in de nog geblesseerde Roberts Uldrikis een extra spits heeft gehaald. ,,Hoort erbij, concurrentie. Op dit moment twee goals maken is voor mij lekker. Maar het was vooral belangrijk voor het team.”

Aanvoerder geblesseerd

Na de voorsprong maakte Tol er 3-1 van. Ook zijn goal was er een met een verhaal. Aanvoerder Erik Schouten haakte in de warming-up geblesseerd af (trainer Henk de Jong: ,,Het leek een zweepslag, die zijn we een tijdje kwijt”). Tol verving hem. ,,Ik hoorde ineens dat ik in de basis zou starten. Dat was mijn debuut. Als je dan ook nog scoort, is het extra speciaal.”

Nadat Jamie Jacobs er met zijn derde goal in twee duels 4-1 van maakte, voegde invaller Tamas Kiss er later nog een vijfde Cambuurtreffer aan toe: 5-1. Ook voor de Hongaar betekende het de eerste goal in Leeuwarder dienst. Een debuut was er vervolgens nog voor de nieuwelingen Filip Krastev en Maxim Gullit. Tussendoor scoorde Cordoba namens Eagles nog tegen (5-2), maar in gevaar kwam de zege van Cambuur nooit.

,,En zo staan we op zes punten uit vier wedstrijden, prachtig”, constateerde De Jong tevreden na het doelpuntenfestijn. ,,In de eerste helft zetten we druk in de hoogste versnelling, maar bleven daar dan ook in hangen. Dan raak je de bal ook snel weer kwijt. Rust is dan belangrijk. Als we vervolgens een keer scoren, zijn we los. Dat zag je vandaag.”

Niks te verliezen

Hij vond het fijn voor Boere dat die de ban brak met de gelijkmaker én de 2-1 kort na rust. ,,Mooi voor hem. Hij traint goed, maar een spits staat er om doelpunten te maken. Dat heeft hij keurig gedaan. En wij allemaal. Heerlijke avond zo.”

Boere keek zelf stiekem al vooruit naar aanstaande zaterdag, als Cambuur naar Amsterdam afreist voor een confrontatie met de regerende landskampioen Ajax. Hij stelt dat de Leeuwarders de goede lijn van de seizoenstart moeten doortrekken. ,,Of dat tegen Ajax lukt? Een zege en twee goals?” De grote lach verraadde veel. ,,We hebben niks te verliezen, joh. Wie weet. Zou mooi zijn.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport