Ongelooflijk maar waar: Andries Noppert uit Joure wordt de eerste doelman van Oranje op WK in Qatar

Andries Noppert op de training van Oranje. Foto: ANP

Geen penaltykiller, maar de volle mep. Het is echt waar: Andries Noppert wordt de eerste doelman van het Nederlands elftal op het WK in Qatar. De Jouster doelman van SC Heerenveen maakt maandag tegen Senegal (17.00 uur) zijn debuut voor Oranje.

Noppert speelde nog geen minuut voor het Nederlands elftal, maar staat tussen de palen op het allerhoogste podium. De keuze voor de keepers, met het afvallen van Jasper Cillessen en Mark Flekken voor de definitieve selectie, was in aanloop naar het WK al de meest besproken linie. Louis van Gaal deed daar zaterdag nog een schepje bovenop door Noppert zijn eerste doelman te maken in Qatar.

En toch, compleet uit de lucht valt de keuze van Van Gaal ook niet. Niet voor niets zei de bondscoach vorige week, bij het bekendmaken van zijn WK-selectie, dat Noppert als enige doelman momenteel in vorm is. De tweede training in Qatar liet Van Gaal zich ook voorzichtig in zijn kaarten kijken. Noppert speelde tijdens een kleine partijvorm in een team met louter basisspelers van Oranje.

Opmerkelijke loopbaan

Van Gaal steekt met zijn keuze evenwel zijn nek uit – en ver ook. Justin Bijlow (Feyenoord) en Remko Pasveer (Ajax) hebben simpelweg meer ervaring met het spelen van topwedstrijden. Sterker, de wedstrijden die Noppert vooralsnog in clubverband heeft gespeeld zijn in niets te vergelijken met het podium waarop hij nu gaat acteren. Zijn opmerkelijke carrièreverloop is de voorbije weken al talloze keren geschetst, met reserverollen bij clubs als NAC Breda, Foggia, FC Dordrecht en Go Ahead Eagles.

Toch heeft de 28-jarige Jouster de voorbije maanden bij zijn club Heerenveen, en afgelopen week bij Oranje, de beste indruk achtergelaten op Van Gaal en zijn technische staf. En dus gaat het echt gebeuren. Andries Noppert staat onder de lat op een WK bij het Nederlands elftal.

Nieuws

menu