Ondanks de storm werd er op Ameland toch gevoetbald

Beeld uit de enige officiële voetbalwedstrijd die zondag in Nederland werd gespeeld. Op Ameland troffen Geel Wit 2 en VV Annen 2 elkaar.

De KNVB bepaalde zaterdag dat er zondag in Nederland niet gevoetbald zou worden. Niet door de profs, niet door de amateurs. Behalve dan op Ameland. VV Annen was er namelijk toch.

Het tweede elftal van VV Annen beschouwde het duel tegen Geel Wit als een teamuitje. ,,We hebben nog nooit op Ameland gespeeld, dus besloten we het er maar eens goed van te nemen’’, zei Thimo Mulder, trainer van Annen 2. ,,Zodoende zijn we op zaterdag al op reis gegaan.’’

Maar eenmaal op het eiland drong het nieuws door dat de Nederlandse voetbalbond vanwege de storm Ciara alle wedstrijden voor zondag eruit had gegooid, zowel bij in de eredivisie als bij de amateurs. Dus ook het duel in de reserve eerste klasse A tussen Geel Wit 2 en Annen 2 was afgelast. Tot de twee clubs contact met elkaar zochten. Annen wilde dolgraag spelen en de eilanders hadden er eigenlijk ook wel zin in.

Enige wedstrijd

Het aanvangstijdstip werd vervroegd naar 12.00 uur waarna de KNVB akkoord ging. Zo kon het gebeuren dat zondag aan de Noordwal de enige officiële voetbalwedstrijd van Nederland werd gespeeld.

,,Nou ja, gespeeld’’, aldus Mulder, ,,die wind was best heftig.’’ Dat bleek toen de thuisclub een penalty mocht nemen. De bal waaide steeds weer van de stip zodat het onmogelijk was voor Tim Sytsma die strafschop in te schieten. Annen-speler Lard Andringa kwam toen met een geniaal plan. Hij hield met zijn vingertoppen de bal in bedwang waarna Sytsma eindelijk op het doel kon schieten.

,,De scheids vond het goed’’, aldus Geel Wit-vlaggenist Leo Spoelstra. De bal vloog naast. Niet dat dat erg was, Geel Wit won met 5-2.

Tot vier uur in discotheek

,,Ik denk ook’’, gaf Mulder toe, ,,dat onze voorbereiding niet echt ideaal was. We zijn zaterdagavond tot vier uur blijven hangen in een discotheek in Nes waardoor we pas rond vijven in bed lagen.’’ De Drenten sliep in kampeerboerderij de Zonnebloem, in Buren. Daar werd zondagochtend uitgecheckt.

Even was er nog de vrees dat Annen 's weer zou moeten inchecken omdat het onzeker was of de boot van 17.00 uur wel naar Holwerd kon varen. Dat leed bleef Annen 2 bespaard. Mulder: ,,We zijn blij dat we weer richting huis kunnen.’’

Nieuws

Meest gelezen